Syrop z mięty i cytryny – przepis 0 kalorii ze stewią

Strona główna » Blog » Syrop z mięty i cytryny – przepis 0 kalorii ze stewią


Wszyscy bardzo dobrze znamy miętę – roślinę o wspaniałym zapachu i aromacie. U mnie w domu za dzieciaka, szczególnie latem wszyscy domownicy popijali napary ze świeżych liści mięty, a moja babcia lubiła nawet robić sobie susz na zimę 🙂 W zasadzie, to syrop z mięty królował w moim domu przez cały rok, a mama zawsze powtarzała mi jaki to on jest dobry na dolegliwości żołądkowe, niestrawność i wymioty. Problemy trawienne to jednak nie jedyne zastosowanie tego naturalnego specyfiku. Gęsty syrop z mięty wspiera również odporność, koi kaszel, posiada właściwości antyseptyczne, a także oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii.

Mięta – właściwości

mięta krzew w doniczce

Aktywne składniki rośliny działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, toteż jej wyciąg skutecznie zwalcza różnorodne problemy związane z układem trawiennym. Mięta, podobnie jak oregano, zapobiega wzdęciom i wspomaga ruchy perystaltyczne jelit, przez co łagodzi zaparcia. Ze względu na orzeźwiający zapach, roślinę bardzo często wykorzystuje się do produkcji kosmetyków: tj, szampony, odżywki, pasty do zębów, kremy, czy też olejki naturalne. Z kolei, inhalacje z użyciem olejku z mięty pieprzowej łagodzą nudności, działają uspokajająco, a do tego stosować je można na infekcje górnych dróg oddechowych.

Syrop z mięty i jego magiczny mentol

Syrop miętowy skutecznie wzmacnia organizm, niezależnie od pory roku. Możesz pić go „solo„, albo dodawać do deserów (w tym lodów) i drinków. W letnie upały, wymieszaj odrobinę syropu z wodą mineralną i lodem, a skutecznie ugasisz pragnienie. Warto dodać, że mentol zawarty w liściach rośliny to świetny antyseptyk, który nie tylko łagodzi problemy żołądkowe, ale także koi ból gardła i ułatwia wykrztuszanie.

Nadzwyczajne właściwości mięty

Mięta lekarska, ze względu na swoje właściwości, ceniona już była w starożytności. Liście rośliny są bogate w antyoksydanty, fenolokwasy, wspomniany już wcześniej mentol, flawonoidy, karotenoidy, żelazo, wapń, selen magnez, cynk, oraz witaminy (A, C). To właśnie dzięki tym elementom, syrop z mięty:

  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, przez co poprawia trawienie
  • łagodzi bóle żołądka i bóle migrenowe
  • eliminuje nudności i wymioty spowodowane niestrawnością
  • wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
  • łagodzi infekcje dróg oddechowych i działa przeciwkaszlowo

Przepis na syrop z mięty i cytryny

syrop z mięty i cytryny - przepis

Przygotowanie gęstego naparu miętowego jest proste, szybkie i przyjemne. W poniższym przepisie oprócz świeżo zebranych liści mięty, dodam sok z cytryny, który świetnie dopełni orzeźwiający smak napoju. Jeszcze jedna istotna sprawa, która na pewno zainteresuje osoby dbające o linię. Mój przepis na syrop z mięty i cytryny przygotuję na bazie naturalnej stewii w proszku, która nie ma kalorii, a jednocześnie jest od 200 do 300 słodsza niż biały cukier (źródło). Myślę, że stewia to świetna alternatywa w czasach, w których tak wielu z nas cierpi na cukrzycę i związane z nią powikłania. Stewię możesz równie dobrze stosować jako substytut cukru do herbaty, kawy, wypieków i deserów. Uważaj jednak żeby nie przesadzić z dozowaniem, ponieważ 1/4 łyżki stewii daje tyle samo słodyczy co 1 łyżka cukru.

Składniki:

  • świeże liście mięty z 35-40 średniej wielkości gałązek
  • stewia w proszku (1/2 szklanki), lub 2 szklanki cukru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

  • oskub łodygę z liści, a następnie przemyj je w wodzie
  • zagotuj wodę w garnku i odstaw na 2-3 minuty
  • dodaj do wody listki mięty, stewię, sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia stewii.
  • teraz wrzuć świeżą miętę, przykryj garnek i odstaw na całą dobę
  • następnego dnia „wyłów” liście, a całość przecedź przez drobne sitko i jeszcze raz zagotuj
  • jak tylko syrop z mięty i cytryny się zagotuje, wyłącz ogień i rozlej napój do wcześniej wyparzonych słoików
  • szczelnie zakręć wyparzonymi nakrętkami i pasteryzuj przez około 10 minut.

Pasteryzacja: Do dużego garnka wlej wodę, aby przykryła 3/4 powierzchni słoików. Wstaw garnek na gaz i poczekaj aż woda zacznie się gotować. Następnie zmniejsz ogień (woda powinna lekko bulgotać). Teraz odczekaj około 10 minut i gotowe.

Przepis
recipe image
Nazwa przepisu:
Syrop z mięty i cytryny
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry