Wszyscy bardzo dobrze znamy miętę – roślinę o wspaniałym zapachu i aromacie. U mnie w domu za dzieciaka, szczególnie latem wszyscy domownicy popijali napary ze świeżych liści mięty, a moja babcia lubiła nawet robić sobie susz na zimę 🙂 W zasadzie, to syrop z mięty królował w moim domu przez cały rok, a mama zawsze powtarzała mi jaki to on jest dobry na dolegliwości żołądkowe, niestrawność i wymioty. Problemy trawienne to jednak nie jedyne zastosowanie tego naturalnego specyfiku. Gęsty syrop z mięty wspiera również odporność, koi kaszel, posiada właściwości antyseptyczne, a także oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii.
Spis Treści
Mięta – właściwości

Aktywne składniki rośliny działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, toteż jej wyciąg skutecznie zwalcza różnorodne problemy związane z układem trawiennym. Mięta, podobnie jak oregano, zapobiega wzdęciom i wspomaga ruchy perystaltyczne jelit, przez co łagodzi zaparcia. Ze względu na orzeźwiający zapach, roślinę bardzo często wykorzystuje się do produkcji kosmetyków: tj, szampony, odżywki, pasty do zębów, kremy, czy też olejki naturalne. Z kolei, inhalacje z użyciem olejku z mięty pieprzowej łagodzą nudności, działają uspokajająco, a do tego stosować je można na infekcje górnych dróg oddechowych.
Syrop z mięty i jego magiczny mentol
Syrop miętowy skutecznie wzmacnia organizm, niezależnie od pory roku. Możesz pić go „solo„, albo dodawać do deserów (w tym lodów) i drinków. W letnie upały, wymieszaj odrobinę syropu z wodą mineralną i lodem, a skutecznie ugasisz pragnienie. Warto dodać, że mentol zawarty w liściach rośliny to świetny antyseptyk, który nie tylko łagodzi problemy żołądkowe, ale także koi ból gardła i ułatwia wykrztuszanie.
Nadzwyczajne właściwości mięty
Mięta lekarska, ze względu na swoje właściwości, ceniona już była w starożytności. Liście rośliny są bogate w antyoksydanty, fenolokwasy, wspomniany już wcześniej mentol, flawonoidy, karotenoidy, żelazo, wapń, selen magnez, cynk, oraz witaminy (A, C). To właśnie dzięki tym elementom, syrop z mięty:
- działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, przez co poprawia trawienie
- łagodzi bóle żołądka i bóle migrenowe
- eliminuje nudności i wymioty spowodowane niestrawnością
- wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
- łagodzi infekcje dróg oddechowych i działa przeciwkaszlowo
Przepis na syrop z mięty i cytryny

Przygotowanie gęstego naparu miętowego jest proste, szybkie i przyjemne. W poniższym przepisie oprócz świeżo zebranych liści mięty, dodam sok z cytryny, który świetnie dopełni orzeźwiający smak napoju. Jeszcze jedna istotna sprawa, która na pewno zainteresuje osoby dbające o linię. Mój przepis na syrop z mięty i cytryny przygotuję na bazie naturalnej stewii w proszku, która nie ma kalorii, a jednocześnie jest od 200 do 300 słodsza niż biały cukier (źródło). Myślę, że stewia to świetna alternatywa w czasach, w których tak wielu z nas cierpi na cukrzycę i związane z nią powikłania. Stewię możesz równie dobrze stosować jako substytut cukru do herbaty, kawy, wypieków i deserów. Uważaj jednak żeby nie przesadzić z dozowaniem, ponieważ 1/4 łyżki stewii daje tyle samo słodyczy co 1 łyżka cukru.
Składniki:
- świeże liście mięty z 35-40 średniej wielkości gałązek
- stewia w proszku (1/2 szklanki), lub 2 szklanki cukru
- sok z jednej dużej cytryny
- 2 litry wody
Przygotowanie:
- oskub łodygę z liści, a następnie przemyj je w wodzie
- zagotuj wodę w garnku i odstaw na 2-3 minuty
- dodaj do wody listki mięty, stewię, sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia stewii.
- teraz wrzuć świeżą miętę, przykryj garnek i odstaw na całą dobę
- następnego dnia „wyłów” liście, a całość przecedź przez drobne sitko i jeszcze raz zagotuj
- jak tylko syrop z mięty i cytryny się zagotuje, wyłącz ogień i rozlej napój do wcześniej wyparzonych słoików
- szczelnie zakręć wyparzonymi nakrętkami i pasteryzuj przez około 10 minut.
Pasteryzacja: Do dużego garnka wlej wodę, aby przykryła 3/4 powierzchni słoików. Wstaw garnek na gaz i poczekaj aż woda zacznie się gotować. Następnie zmniejsz ogień (woda powinna lekko bulgotać). Teraz odczekaj około 10 minut i gotowe.





