Jeśli trafił@ś na ten artykuł, to znaczy, że szukasz sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Świetnie się zatem składa, ponieważ w tym poście pokażę jak szybko i sprawnie przygotować taki prozdrowotny likier, który solidnie wzmocni ciało i ochroni przed grasującymi wirusami. Czarny bez już od kilku lat robi furorę nie tylko w Europie, ale także w Polsce, głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Nic dziwnego zatem, że wiele osób coraz częściej decyduje się na dodawanie jego listków do domowych wypieków i deserów, a moja siostra jest tego najlepszym przykładem 🙂 W sezonie letnim, wielu z nas lubi także przyrządzać sobie w domu sok z kwiatów czarnego bzu, by później w okresie jesiennym raczyć się nim, wzmacniając tym samym organizm i chroniąc przed przeziębieniami.
Spis Treści
Syrop z kwiatów czarnego bzu – właściwości

Dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi, kwiat czarnego bzu znajduje coraz to szersze zastosowanie w cukiernictwie i w przemyśle spożywczym. A oprócz walorów smakowych, roślina zawiera również lecznicze olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne, alkaloidy, potas, magnez, sód, wapń, fosfor, cukier, witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, oraz szereg glikozydów, takich jak rutyna i sambunigryna, oraz kwasy fenylowe.
Uważaj jednak na kupne nektary, ponieważ syrop syropowi nierówny! Wiele produktów dostępnych w supermarketach to przetworzone soki z niesamowicie wysoką zawartością cukru i sztucznych barwników. Osobiście polecam trzymać się z dala od takich „cudów„.
Co w takim razie zrobić? Radzę poczekać na przełom maja-czerwca, aż bez zakwitnie. Później zerwać jego kwiatostan i przygotować syrop samemu w domu. Zapewniam Cię, że to nic trudnego, a sam proces daje naprawdę dużo frajdy, szczególnie dla tych, którzy (tak jak ja) lubią pichcić w kuchi 🙂 W ten sposób mamy 100% kontrolę nad składnikami, które wchodzą w skład naszego wyrobu home made. A poza tym, od wieków wiadomym jest, że domowe jest zawsze lepsze niż kupne. Jesteś gotow@ na wspólne eksperymenty z przetworami? Jeśli tak, to czytaj dalej!
Przeczytaj także: Przepis na sok z pokrzywy – dawka żelaza na wzmocnienie
Właściwości kwiatu czarnego bzu w pigułce:
- wzmacnia odporność organizmu
- poprawia przemianę materii
- działa wykrztuśnie i napotnie
- wzmacnia błony śluzowe górnych dróg oddechowych
- wykazuje działanie antywirusowe
- działa oczyszczająco
- pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi
- eliminuje wolne rodniki
Charakterystyka rośliny i zastosowanie lecznicze
Liczne badania wykazały, że bez może mieć pozytywny wpływ na leczenie grypy, niektórych alergii i ogólnie łagodzić problemy układu oddechowego (katar, zatkany nos, itp.) (źródło). To między innymi dlatego, kwiat czarnego bzu był już od dawna znany i stosowany przez naszych przodków w tradycyjnej medycynie – spożywano go przede wszystkim w formie naparów. Należy w tym punkcie zaznaczyć, że surowe jagody bzu są trujące, podobnie jak każda inna część rośliny (oprócz jej kwiatów). Co prawda, z jagód krzewinki przyrządza się likiery i soki, ale obowiązkowo należy je wcześniej ugotować. Ja jednak w moim przepisie przygotuję syrop z kwiatów czarnego bzu bez udziału owoców.

W Polsce występują 3 rodzaje bzu. Jednym z nich jest właśnie bez czarny, uznawany za roślinę 100% bezpieczną do spożycia. Warto wiedzieć, że w Polsce roślina zakwita na przłomie maja i czerwca, emitując przy tym charakterystyczną i bardzo intensywną woń. Krzewinka może występować dosłownie wszędzie: w lesie, w rowach, przy jeziorach, w parkach, przy domostwach. Zanim jednak zdecydujesz się na „żniwa„, upewnij się, że nie rośnie ona zbyt blisko ruchliwych dróg, czy autostrad. Omijaj także szerokim łukiem robaczywe kwiatostany bzu i wybieraj tylko te w pełni zakwitnięte.
Odkryj także: Moc probiotyków, czyli przepis na sok z kiszonej kapusty
Niepowtarzalny smak
Syrop z kwiatów czarnego bzu smakuje niesamowicie, toteż często używa się go do przygotowywania przeróżnych napojów i koktajli. U mnie w domu latem często pijemy go dodając do wody mineralnej, a w jesienne/zimowe dni do herbat, grzańców a nawet do grzanego piwa (gorąco polecam). Gęsty sok z bzu można śmiało pić profilaktycznie na wzmocnienie ciała, przy przeziębieniu, objawach grypy, czy zapaleniu oskrzeli. Prawdziwym rarytasem dla dzieci może okazać się domowej roboty lemoniada właśnie z dodatkiem syropu (zamiast cukru), którą z pewnością ukochają. Dla dorosłych z kolei, polecam koktajl: Mohito, bądź Caipirinia, z domieszką paru kropli tego nektaru. Spróbuj sam, ponieważ jego smak naprawdę zniewala.
Jak suszyć owoce czarnego bzu?
Z jagód czarnego bzu produkuje się sok do picia, który kupimy bez problemu w niektórych większych supermarketach. A ze świeżych kwiatów rośliny, przygotować można domowy syrop, nalewkę, olejek kosmetyczny, czy nawet wino. Ale to nie wszystko. Baldachy rozkwitniętego bzu możesz także suszyć, przechowywać przez długie miesiące w słoiku, dodawać do wypieków i spożywać w chłodne miesiące na ogólne wzmocnienie organizmu. A jak suszyć owoce czarnego bzu? Nie ma w tym żadnej filozofii. Poniżej przedstawiam 4 opcje:
- zwiąż kilka baldachów razem i powieś do góry nogami w ciepłym i suchym miejscu na klika dni. U mnie w domu taką rolę pełni strych, w którym to temperatura latem sięga powyżej 40 stopni Celsjusza.
- potnij baldachy na małe kawałki, rozłóż na pergaminie, tackach, lub ściereczkach i pozostaw do wysuszenia na strychu, bądź w szopie.
- susz roślinę w domowym piekarniku przy temperaturze około 40 stopni Celsjusza i lekko uchylonymi drzwiczkami.
- rozłóż kwiaty czarnego bzu na pergaminie w suchy, słoneczny dzień i susz w cieniu do wieczora.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Gęsty syrop z kwiatów czarnego bzu działa napotnie, wzmacnia system odpornościowy i wspiera walkę z przeziębieniem. Spokojnie można go pić w formie syropu rano i wieczorem, a w ciągu dnia dodawać do wody mineralej, czy domowej oranżady. Osobiście polecam zebrać kwiaty krzewinki w czasie ich kwitnienia, a następnie przyżądzić sobie zapasy syropu na okres jesienno-zimowy. Na pewno przyda się, gdy któryś z domowników sie przeziębi. Równie dobrze możesz go spożywać profilaktycznie na wzmocnienie 🙂
Składniki:
- około 45 dużych i rozkwitniętych baldachów czarnego bzu
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 litry wody
- 1 kilogram białego cukru (możesz użyć cukru trzcinowego)
Przygotowanie:
- Dokładnie „obskub” kwiaty, oddzielając je od łodyg rośliny i włóż do szklanego naczynia (ewentualnie miski).
- Zalej kwiaty „prawie” wrzącą wodą (po jej zagotowaniu, odczekaj 1-2 minuty) i odstaw do spiżarni na około 12 godzin.
- Przecedź przez sitko i do otrzymanej mieszanki po kolei dodawaj wszystkie składniki.
- Wszystko razem podgrzej jeszcze raz na ogniu (bez gotowania), w międzyczasie mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Wyłącz ogień jak tylko syrop zacznie wrzeć i natychmiast przelej do wyparzonych wcześniej butelek, bądź słoików.
- Szczelnie zakręć słoiki (butelki), ustaw do góry dnem i pozostaw w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
- Tak przygotowany syrop z czarnego bzu można przechowywać w spiżarni przez długie miesiące.
Smacznego 🙂





