Cieszy fakt, że z roku na rok Polacy coraz częściej wybierają naturalną żywność lokalnych (krajowych) producentów. Jest to niesamowicie ważne w czasach, kiedy to w supermarketach aż roi się od owoców i warzyw skażonych pestycydami i sztucznymi nawozami. Ja osobiście unikam takowej żywności jak ognia i (w miarę możliwości) staram się wybierać tą lokalną. Lato za chwilę się zacznie, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. A to z kolei idealna okazja do eksperymentowania w kuchni z różnymi koktajlami, sokami, konserwami i sałatkami 🙂
Dzisiaj na moim blogu zaprezentuję przepis na świeży sok z selera naciowego bez wyciskarki. Zapewniam Cię, że seler to bogate źródło wielu witamin i minerałów, a przygotowanie koktajlu z ów warzywa jest naprawdę proste jak drut. Zaczynamy…
Spis Treści
Jedz seler a schudniesz

Seler często wchodzi w skład koktajli odchudzających, ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika (około 2gr/100g), który z kolei wspomaga trawienie, przede wszystkim tłuszczów. W dodatku, warzywo jest jednym z najmniej kalorycznych jakie w ogóle istnieją, ponieważ zawiera około 14 kcal na 100 gramów. Dlatego też, warto pić sok z selera naciowego! A jakie są jego pozostałe zalety? Już wyjaśniam.
Seler znacznie przyspiesza przemianę materii, oraz pomaga oczyścić ciało z toksyn, które na co dzień akumulują się w naszym organizmie. Ponadto, obecność błonnika w warzywie daje uczucie sytości na dłużej, a zawarte w nim pozostałe składniki wzmacniają ogólną odporność. Dla tych spragnionych miłosnych uniesień napomknę jeszcze, że seler to naturalny afrodyzjak, zwiększający libido zarówno u panów, jak i u kobiet.
Bohater tego wpisu to skarbnica takich witamin jak: B, A i przede wszystkim witaminy C. Nie wolno zapomnieć również o obecności w roślinie ważnych minerałów – tak istotnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, tj. wapń, sód, potas, cynk, czy fosfor. W składzie selera znajdziemy także bardzo ważną molekułę pochodzenia roślinnego, gwarantującą integralność komórek, o nazwie – apigenina. Charakteryzuje się ona działaniem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwmiażdżycowym, a nawet przeciwnowotworowym (źródło).
Przeczytaj również Jak mieć więcej energii?
Seler naciowy w codziennej diecie

Seler naciowy możesz śmiało podjadać w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, bądź pić świeżo wyciśnięty sok. Możesz go także spożywać z innymi warzywami, a nawet owocami, tworząc odżywcze koktajle i smaczne lekkie zupy, idealne na letnie upały.
Do soku z selera naciowego osobiście polecam dodawać odrobinę cytryny i startego imbiru, oraz stewii w płynie (ewentualnie cukru). Jak już wspomniałem wcześniej, magiczne składniki napoju poprawią wygląd skóry, oraz wzmocnią paznokcie i włosy. Oprócz benefitów w odchudzaniu, warzywo pomoże także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wzmocni stawy i kości, podniesie ogólną odporność organizmu. A jeśli cierpisz na problemy trawienne, seler ułatwi także pracę układu pokarmowego, złagodzi uciążliwe zaparcia, a przy okazji usunie nadmiar wody z organizmu. Ok, a teraz przejdzmy do części praktycznej 🙂
Sok z selera naciowego – przepis dla każdego
W moim przepisie wykorzystam blender, by na końcu otrzymany napój przecedzić przez sitko. Oprócz selera dodam takie skadniki jak jabłko, imbir, parę listek mięty i sok z cytryny. Będę szczery. Tak naprawdę nie istnieje jedyna i słuszna metoda na dzisiejszy drink, a to oznacza, że spokojnie możesz do niego dorzucić inne składniki i na przykład zamienić jabłko na gruszkę, bądź na kiwi. A jeśli nie lubisz ogórka, możesz go zastąpić na przykład melonem. Na pytanie: Jak zrobić sok z selera naciowego bez wyciskarki, opcji jest naprawdę wiele. Jedną z nich przedwstawiam poniżej:
Składniki:

- 2-3 łodygi selera
- 1 średniej wielkości jabłko
- 3 plasterki ananasa konserwowego bądź świeżego
- łyżka startego imbiru
- kilka listek mięty
- 7-10 plasterków ogórka
- sok z połówki cytryny
- opcjonalnie łyżeczka cukru, bądź kilka kropel stewii w płynie (naturalny słodzik) do smaku
Sok z selera naciowego – przygotowanie:
- Pokrój wszystkie składniki, a zastępnie wrzuć je do blendera i miksuj około 30-40 sekund aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelej przez sitko i gotowe. Jeśli otrzymany sok z selera naciowego jest zbyt gęsty dodaj do niego trochę wody mineralnej. Przechowywuj napój w lodówce i skonsumuj maksymalnie w ciągu 3 dni.
Zapoznaj się także z tym artykułem: Właściwości i zastosowanie olejku lawendowego
Jeśli smak selera nie za bardzo odpowiada?
Ja osobiście uwielbiam smak selera i myślę, że jest on świetnym dopełnieniem do sałatek warzywnych. Zdaję sobie jednak sprawę, że wiele osób poprostu nie lubi tego specyficznego warzywa. Co zatem robić, jak żyć, jeśli nie podchodzi Ci za bardzo jego smak? Myślę, że fantastycznym pomysłem są dodatki – jabłko, cytryna, imbir, mięta, aby „poprawić” trochę smak zarówno sałatek, jak i przygotowywanych koktajli.
Do przyrządzonego napoju możesz także wsypać szczyptę kurkumy, lub pieprzu cayen, który doda ekstra smaczku i „zazębi” nasz warzywno-owocowy koktajl. To wszystko na dzisiaj. Mam nadzieje, że przepis Ci się spodobał i że wypróbujesz go w domu.
Do następnego razu. Poznaj nasza ofertę Cyber WOW 2023
Krzysztof





