przepis na sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy – przepis. Dawka żelaza na wzmocnienie

Strona główna » Sok z pokrzywy – przepis. Dawka żelaza na wzmocnienie


Pokrzywę często wykorzystuje się do produkcji różnego rodzaju kosmetyków, takich jak szampony, kremy i balsamy. Nic w tym nadzwyczajnego, ponieważ cenne składniki ów krzewinki, które znajdują się zarówno w jej liściach, jak i w pędach, to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Przepis na sok z pokrzywy powinien szczególnie zainteresować osoby zmagające się z obniżoną odpornością organizmu, anemią, niedoborem żelaza, ciągłym zmęczeniem i sennością. Osobiście polecam spożywać ekstrakt z rośliny w okresie jesienno-zimowym, kiedy to temperatura na dworze spada, a nasz organizm jest podatny na różnego rodzaju wirusy.

Pokrzywa – właściwości

pokrzywa roslina

Wyciąg z pokrzywy to napar pełen składników odżywczych i witamin, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Spożywanie soku z pokrzywy dostarcza niezbędnych składników wzmacniających i regenerujących, które nasze ciało tak potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Do najważniejszych z nich należą: żelazo, witamina C, A, K, B, wapń, a także kwas foliowy, potas i magnes. Przyznasz sam@, że to dość sporo jak na tak niepozorną roślinę rosnącą dziko 🙂

W okresie międzywojennym sądzono, że picie wywaru z pokrzywy to skuteczny sposób na walkę z anemią; co w ogóle nie powinno dziwić, ponieważ jej sok stymuluje produkcję czerwonych krwinek. A wszystko to za sprawą wysokiej zawartości żelaza, które jest niezastąpione do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Pierwiastek ten wiąże i przenosi cząsteczki tlenu do narządów, wzmacnia odporność organizmu, a także chroni ciało przed szkodliwymi drobnoustrojami.

Przeczytaj także: Co robić, aby mieć więcej energii?

Zastosowanie soku z pokrzywy

Ta często nielubiana przez nas roślina, zawiera bardzo wiele wartościowych składników. Parzące liście pokrzywy to bogate źródło soli mineralnych, witamin (A,B,C,K) i mikroelementów (przede wszystkim żelazo, wapń, potas, krzem i magnez). Oprócz tego, krzew pokrzywy zawiera naturalne związki bioaktywne – flawonoidy, sekretynę, garbniki, oraz sekretynę, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak już wspomniałem wyżej, sok z pokrzywy to idealne rozwiązanie dla osób, które cierpią na niedobór żelaza (tzw. niedokrwistość), ponieważ jeden liść rośliny zawiera aż 2 mg tego cennego pierwiastka. Poza tym, obecny w listkach chlorofil, znacznie ułatwia i przyspiesza absorpcję żelaza przez ludzki organizm (źródło). Stąd też, picie wyciągów z pokrzywy poleca się osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Kiedy najlepiej pić sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy najlepiej spożywać gdy czujemy się osłabieni, brakuje nam werwy, oraz podczas zmian zachodzących w naszym ciele (dojrzewanie, menopauza, miesiączka). Picie wywaru zaleca się także osobom stosującym diety odchudzające, osobom z dużą otyłością, a także u kobiet w ciąży i u wegetarian. Wywar z pokrzyw świetnie oczyszcza organizm z toksyn, promuje prawidłową regenerację wątroby, oraz wspomaga ogólne funkcjonowanie jelita grubego.

Jak zrobić sok z pokrzywy? Prosty przepis

Prosty przepis pokrzywa sok naturalny

Jeśli nie wiesz jak zrobić sok z pokrzywy, przygotowałem dla Ciebie prosty i szybki przepis. Jedyne co będziesz potrzebować, to młode liście rośliny, blender, sitko, kilka kostek lodu i wodę mineralną. Jeśli wolisz, możesz skorzystać z sokowirówki. Ja jednak zostanę przy blenderze, a później użyję sitka, aby odcedzić otrzymany miąższ. Do dzieła!

  1. Zakładamy rękawiczki, aby się nie poparzyć i zbieramy tylko te najmłodsze listki z samych wierzchołków krzewu. W naszym przepisie użyjemy pół kilograma pokrzyw. Wypłucz dokładnie roślinę w letniej wodzie, aby oczyścić ją z kurzu. Możesz to zrobić tak jak ja – napełnić dużą miskę wodą i płukać listek po listku, bądź bezpośrednio pod bieżącą wodę.
  2. Kolejny krok to suszenie. Polecam użyć do tego czystego ręcznika, bądź papierowych ściereczek jednorazowych.
  3. Przygotuj sobie na boku miskę z zimną wodą. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku i włóż pokrzywę do dużego sitka. Polej listki wrzątkiem i od razu wrzuć je do zimnej wody. Odczekaj 1-2 minuty, odcedź wodę i dodaj pokrzywę do blendera.
  4. Teraz wlej około 0.75 litra wody mineralnej do blendera i wymiksuj wszystko razem do otrzymania jednolitej „papki”.
  5. Otrzymany napój przecedź przez sito (ja używam takie do mąki – im gęstsze, tym lepiej). Sok może być przechowywany w lodówce do 3-4 dni. Bez problemu możesz go także zamrozić jako kostki lodu i dodawać do wody, soku ananasowego, czy lemoniady.
  6. Łyżkę tak otrzymanego soku z pokrzywy polecam pić codziennie przez okres 2 tygodni. Z kolei pulpę, która nam została w sitku, można użyć jako naturalny nawóz, bądź przygotować z niej bezalkoholowe koktajle.

Podsumowanie

Mam nadzieje, że spodobał Ci się powyższy przepis na sok z pokrzywy. Jak widzisz, przygotowanie pożywnego nektaru z tej parzącej rośliny nie jest w ogóle skomplikowane. Sezon letni tuż tuż, zatem przygotuj się na cały wysyp dziko rosnącej pokrzywy na łąkach, w lasach i w rowach. 🙂 Pozdrawiam

Krzysztof

Przepis
recipe image
Nazwa przepisu:
Sok z pokrzywy
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry