Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, wspiera trawienie i perystaltykę jelit. Dzięki aktywnym bakteriom reguluje przemianę materii, suwa toksyny, a nawet wzmacnia system odpornościowy, dostarczając naszemu organizmowi wiele ważnych witamin i minerałów. Właściwości magicznej kiszonki z kapusty jest bezliku, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że każdy z nas może sobie ją sam przygotować we własnym zakresie dosłownie w kilkanaście minut.
Spis Treści
Babcine konserwy na zimę
U mnie w domu (jak byłem dzieckiem) to właśnie na babcię spoczywała odpowiedzialność robienia przetworów na zimę. Czasami trochę jej pomagałem, chociaż zazwyczaj to moje „pomaganie” nie trwało zbyt długo 😉 – wolałem biegać za piłką, niż siedzieć w kuchni. Do dzisiaj mam w głowie obraz babci przygotowującej słoiki do dżemów owocowych, powideł, czy słonych konserw na zimę (buraczki konserwowe, czy ogórki). Pamiętam nawet jej częste wykłady na temat: „jak to dobrze mieszkać na wsi, bo zawsze jest co do garnka włożyć„. Babci niestety już dawno między z nami nie ma, ale pozostał po niej przepis na sok z kiszonej kapusty, którym chciałbym się z wami podzielić. Ale najpierw opowiem wam jeszcze parę słów o walorach tego napoju.
Właściwości soku z kiszonej kapusty

Woda z kiszonej kapusty to świetny probiotyk regulujący naturalne procesy trawienne w jelitach, oraz świetny arsenał witamin z grupy B, E, C, P, K i beta-karoten. Sok powstający w procesie fermentacji białej kapusty i przy obecności bakterii Leuconostoci i Pediococcus, zawiera dużo więcej właściwości zdrowotnych niż tylko witaminy, czy Cyber WOW. Do najważniejszych z nich należą antyoksydanty, błonnik, jod, żelazo, magnez, wapń, czy wymieniony już wcześniej beta karoten. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że sfermentowana woda z kapusty chroni soczewkę oka i pomaga w walce z zaćmą, a dzięki obecności tzw. fitoncydów, ekstrakt wykazuje silne działanie bakteriobójcze (więcej info).
Pozostałe zalety soku z kiszonej kapusty
- oczyszcza ciało z toksyn i może być stosowany podczas przeróżnych diet odchudzających
- dostarcza jelitom ważne probiotyki, które regulują metabolizm i procesy trawienne
- stymuluje układ odpornościowy i hamuje powstawanie komórek nowotworowych
- reguluje produkcję czerwonych krwinek
- wzmacnia odporność na stres, przez co może być świetnym środkiem antydepresyjnym
- pobudza apetyt
- wzmacnia odporność organizmu
- dzięki zawartości biotyny poprawia wygląd włosów
- dzięki witaminie K przeciwdziała zakrzepom, a wapń zawarty w sok z kiszonej kapusty zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości
- reguluje temperaturę ciała
- wspiera leczenie nerek
- korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
- obniża poziom cholesterolu
- wspiera szybszą odbudowę komórek, przez co opóźnia proces starzenia się skóry
- poprawia funkcjonowanie mózgu, oraz całego układu nerwowego
- wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
- uważa się, że wpływa także na naszą płodność; podnosi niskie libido u kobiet i u mężczyzn.
- sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru we krwi
- zapobiega wrzodom
- likwiduje dolegliwości pokarmowe
- chroni serce i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
Jak pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty najlepiej pić na czczo i przed głównymi posiłkami (obiad, czy kolacja). Wiele osób spożywa go, aby zwiększyć odporność, poprawić trawienie i florę bakteryjną jelit. Jeśli chodzi o częstotliwość picia, zazwyczaj zaleca się 3 małe szklaneczki do 200 ml dziennie, aby odczuć jego właściwości prozdrowotne. Długofalowa dieta z udziałem wody z kapusty, bez wątpliwości pozytywnie wpływa na układ trawienny i stymuluje apetyt. Regularne spożycie trunku również opóźnia proces starzenia się i zdecydowanie wzmacnia organizm. Warto zatem uwzględnić ów nektar z domowej kiszonki w codziennej diecie.
Przepis na kiszony napój z kapusty

Składniki:
- 1/2 kilo kapusty (najlepiej z własnego ogródka, lub ze straganu)
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli do lepszego smaku
- litrowy słoik i zakrętka
- blender
Przygotowanie:
- najpierw należy odkroić głąba
- teraz kroimy kapustę na małe (nierówne) kawałki
- wrzucamy do blendera, dodając wodę, sól i miksujemy jakieś 60-90 sekund (Uwaga: nie miksuj kapusty na mus; pozostaw małe drobinki – zobacz zdjęcie)
- następnie wlewamy bezpośrednio do wyparzonego słoika
- teraz zakręcamy słoik wyparzoną nakrętką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 3 doby (72 godziny); maksimum 14 dni i czekamy aż się ukisi.
- po kilku dniach nasz sok z kiszonej kapusty jest już gotowy. Przed spożyciem należy go odcedzić przez małe sitko.
Jak sam@ widzisz, przygotowanie zdrowotnej kiszonki z kapusty jest bardzo proste i szybkie. Dlatego też zachęcam was do robienia własnych przetworów w domu, zamiast kupowania w supermarketach. W taki oto sposób mamy pewność, że produkt który spożywamy jest 100% naturalny i bez zawartości niepotrzebnych konserwantów i chemikaliów.
Pozdrawiam i do następnego razu. A w międzyczasie zapoznaj się z moimi pozostałymi przepisami.
Krzysztof





