Domowy sok z kiszonej kapusty – moc probiotyków

Strona główna » Domowy sok z kiszonej kapusty – moc probiotyków


Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, wspiera trawienie i perystaltykę jelit. Dzięki aktywnym bakteriom reguluje przemianę materii, suwa toksyny, a nawet wzmacnia system odpornościowy, dostarczając naszemu organizmowi wiele ważnych witamin i minerałów. Właściwości magicznej kiszonki z kapusty jest bezliku, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że każdy z nas może sobie ją sam przygotować we własnym zakresie dosłownie w kilkanaście minut.

Babcine konserwy na zimę

U mnie w domu (jak byłem dzieckiem) to właśnie na babcię spoczywała odpowiedzialność robienia przetworów na zimę. Czasami trochę jej pomagałem, chociaż zazwyczaj to moje „pomaganie” nie trwało zbyt długo 😉 – wolałem biegać za piłką, niż siedzieć w kuchni. Do dzisiaj mam w głowie obraz babci przygotowującej słoiki do dżemów owocowych, powideł, czy słonych konserw na zimę (buraczki konserwowe, czy ogórki). Pamiętam nawet jej częste wykłady na temat: „jak to dobrze mieszkać na wsi, bo zawsze jest co do garnka włożyć„. Babci niestety już dawno między z nami nie ma, ale pozostał po niej przepis na sok z kiszonej kapusty, którym chciałbym się z wami podzielić. Ale najpierw opowiem wam jeszcze parę słów o walorach tego napoju.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

sok z kiszonej kapusty

Woda z kiszonej kapusty to świetny probiotyk regulujący naturalne procesy trawienne w jelitach, oraz świetny arsenał witamin z grupy B, E, C, P, K i beta-karoten. Sok powstający w procesie fermentacji białej kapusty i przy obecności bakterii Leuconostoci i Pediococcus, zawiera dużo więcej właściwości zdrowotnych niż tylko witaminy, czy Cyber WOW. Do najważniejszych z nich należą antyoksydanty, błonnik, jod, żelazo, magnez, wapń, czy wymieniony już wcześniej beta karoten. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że sfermentowana woda z kapusty chroni soczewkę oka i pomaga w walce z zaćmą, a dzięki obecności tzw. fitoncydów, ekstrakt wykazuje silne działanie bakteriobójcze (więcej info).

Pozostałe zalety soku z kiszonej kapusty

  • oczyszcza ciało z toksyn i może być stosowany podczas przeróżnych diet odchudzających
  • dostarcza jelitom ważne probiotyki, które regulują metabolizm i procesy trawienne
  • stymuluje układ odpornościowy i hamuje powstawanie komórek nowotworowych
  • reguluje produkcję czerwonych krwinek
  • wzmacnia odporność na stres, przez co może być świetnym środkiem antydepresyjnym
  • pobudza apetyt
  • wzmacnia odporność organizmu
  • dzięki zawartości biotyny poprawia wygląd włosów
  • dzięki witaminie K przeciwdziała zakrzepom, a wapń zawarty w sok z kiszonej kapusty zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości
  • reguluje temperaturę ciała
  • wspiera leczenie nerek
  • korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspiera szybszą odbudowę komórek, przez co opóźnia proces starzenia się skóry
  • poprawia funkcjonowanie mózgu, oraz całego układu nerwowego
  • wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
  • uważa się, że wpływa także na naszą płodność; podnosi niskie libido u kobiet i u mężczyzn.
  • sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru we krwi
  • zapobiega wrzodom
  • likwiduje dolegliwości pokarmowe
  • chroni serce i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych

Jak pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty najlepiej pić na czczo i przed głównymi posiłkami (obiad, czy kolacja). Wiele osób spożywa go, aby zwiększyć odporność, poprawić trawienie i florę bakteryjną jelit. Jeśli chodzi o częstotliwość picia, zazwyczaj zaleca się 3 małe szklaneczki do 200 ml dziennie, aby odczuć jego właściwości prozdrowotne. Długofalowa dieta z udziałem wody z kapusty, bez wątpliwości pozytywnie wpływa na układ trawienny i stymuluje apetyt. Regularne spożycie trunku również opóźnia proces starzenia się i zdecydowanie wzmacnia organizm. Warto zatem uwzględnić ów nektar z domowej kiszonki w codziennej diecie.

Przepis na kiszony napój z kapusty

kiszonka z kapusty białej

Składniki:

  • 1/2 kilo kapusty (najlepiej z własnego ogródka, lub ze straganu)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli do lepszego smaku
  • litrowy słoik i zakrętka
  • blender

Przygotowanie:

  1. najpierw należy odkroić głąba
  2. teraz kroimy kapustę na małe (nierówne) kawałki
  3. wrzucamy do blendera, dodając wodę, sól i miksujemy jakieś 60-90 sekund (Uwaga: nie miksuj kapusty na mus; pozostaw małe drobinki – zobacz zdjęcie)
  4. następnie wlewamy bezpośrednio do wyparzonego słoika
  5. teraz zakręcamy słoik wyparzoną nakrętką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 3 doby (72 godziny); maksimum 14 dni i czekamy aż się ukisi.
  6. po kilku dniach nasz sok z kiszonej kapusty jest już gotowy. Przed spożyciem należy go odcedzić przez małe sitko.

Jak sam@ widzisz, przygotowanie zdrowotnej kiszonki z kapusty jest bardzo proste i szybkie. Dlatego też zachęcam was do robienia własnych przetworów w domu, zamiast kupowania w supermarketach. W taki oto sposób mamy pewność, że produkt który spożywamy jest 100% naturalny i bez zawartości niepotrzebnych konserwantów i chemikaliów.

Pozdrawiam i do następnego razu. A w międzyczasie zapoznaj się z moimi pozostałymi przepisami.

Krzysztof

Przepis
recipe image
Nazwa przepisu:
Sok z kiszonej kapusty
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry