Olejek z werbeny – „cudowny specyfik”

Strona główna » Blog » Olejek z werbeny – „cudowny specyfik”


Olejek z werbeny powstaje w wyniku destylacji parą wodną korzeni, kwiatów, oraz w mniejszym stopniu gałęzi rośliny zwanej: werbena (verbena officinalis). W przeszłości, to cudowne zioło rosło tylko w Europie Południowo-Wschodniej, jednak dzisiaj można je spotkać praktycznie na każdym kontynencie (za wyjątkiem Antarktydy). Werbena rośnie dziko przede wszystkim na brzegach rzek, oraz na terenach o dużej zawartości materii organicznej i wilgotności.

Werbena – charakterystyka rośliny

Roślina osiąga nawet do 70 centymetrów wysokości, a jej lecznicze właściwości znane są w medycynie niekonwencjonalnej od wieków. Nasze prababki w domowych zaciszach korzystały z liści werbeny do przygotowywania krzepiących nalewek na dolegliwości wątrobowe, czy niestrawność. Roślina przez setki lat pełniła ważną funkcję dla ludzkości różnych kultur. I tak, Persowie używali jej korzeni do przewidywania przyszłości, zaś w Egipcie wykorzystywano ją jako talizman odstraszający „złowieszcze moce”. Przenosząc się o kilkaset lat do Ameryki Północnej zauważymy, że tutejsze plemiona indiańskie stosowały werbenę do hipnoz i na lepszy sen. W Chinach natomiast, przypisywano jej magiczne działanie na podświadomość i używano do leczenia stanów zapalnych i ran (źródło).

werbena

Werbenę uznawano przez wieki za „cudowną roślinę„; przypinano jej nadzwyczajną moc, a z jej korzeni tworzono talizmany szczęścia. Ciekawostką jest, że z suszonych liści rośliny produkowano nawet „eliksir miłości„, który podobno podnosił poziom libido u kobiet, a nawet, „pomagał” im się zakochać. Liście krzewu miały także dodawać odwagi i energii, przynosić szczęście, odpychać negatywne moce i poprawiać sen. Wyciąg z werbeny stosowano również na skurcze mięśni, a kobiety posiłkowały się jej naparem do walki z bólami menstruacyjnymi.

W przeszłości werbenę uznawano za symbol pokoju, przyjaźni, szczęścia. Zwyczajowo wysyłano gałązki rośliny do bliskich przyjaciół w pierwsze dni roku, aby życzyć im szczęśliwego, dostatniego, pełnego spokoju i szczęścia życia. W XIX i XX wieku, jej latorośle wręczano żegnając podróżników, życząc im szczęścia i „szerokiej drogi”.

Olejek z werbeny – właściwości

Eteryczny olejek z werbeny o silnej cytrynowej woni działa antybakteryjnie. Podobnie do olejku z jaśminu, jest silnym afrodyzjakiem i dlatego wykorzystuje się go między innymi do produkcji perfum i naturalnych kosmetyków. Specyfik ujędrnia i znakomicie tonizuje w zasadzie każdy rodzaj skóry (dojrzałą, tłustą, trądzikową).

Produkt działa kojąco na układ nerwowy, relaksuje, wycisza, ułatwia zasypianie; a stosowany w aromaterapii – odstresowuje. Ekstrakt werbenowy jest tak uniwersalny, że używa się go do odstraszania owadów, w tym komarów i kleszczy (źródło).

7 zastosowań olejku z werbeny

1. Obniża poziom stresu

Wyciąg z werbeny potrafi ukoić zszargane nerwy po wyczerpującym dniu w pracy, ponieważ oddziałuje na układ nerwowy. Aby w pełni wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa jakimi obdarowuje nas ów roślina, zalecamy regularne sesje aromaterapeutyczne w udziałem specyfiku w roli głównej. Dodatkowo, zachęcamy do spożywania naparów i herbat z ów „cudownego zioła„. Zarówno olejek z werbeny jak i napary z jej suszonego kwiatostanu, nie tylko pomogą Ci się odprężyć po ciężkim dniu, ale także ułatwią zasnąć. (Cierpisz na nadmierny stres w pracy? Przeczytaj także: Olejek Ylang Ylang – azjatycki skarb).

2. Środek przeciwzapalny i przeciwbólowy

Napar z werbeny to idealny pomysł na krótkie i deszczowe jesienno-zimowe dni, kiedy to nasz organizm podatny jest na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekcje. Dzięki aktywnym składnikom przeciwzapalnym, wyciąg z rośliny skutecznie eliminuje śluz, jednocześnie oczyszczając gardło i ułatwiając wykrztuszanie. Sesja inhalacyjna z olejkiem eterycznym z werbeny w roli głównej wspomoże oddychanie, złagodzi bóle głowy, a jednocześnie pobudzi do działania.

3. Olejek z werbeny jako odświeżacz powietrza

Cytrusowy zapach esencji sprawdza się znakomicie jako naturalny odświeżacz powietrza. Dodatkowo, produkt bez problemu możesz mieszać z innymi specyfikami eterycznymi, tj: paczula, róża damasceńska, drzewo sandałowe, lawenda. W ten sposób otrzymasz bardzo przyjemny i oryginalny zapach; idealny do aromatyzacji pomieszczeń. Warto dodać, że werbenę często stosuje się do produkcji aromatyzowanych świec, odświeżaczy powietrza i naturalnych perfum.

4. Na opuchliznę i rozstępy.

Olejek z werbeny wielokrotnie wchodzi w skład pomadek zwalczających cienie pod oczami i opuchliznę powiek. Doskonale wiedzą o tym producenci kremów do skóry twarzy z Korei Południowej, których kosmetyki bardzo często zawierają właśnie werbenę. Poza tym, aktywne składniki olejku eterycznego znakomicie ujędrniają i tonizują dojrzałą skórę.

Wyciąg z rośliny nawilża skórę, czyni ją bardziej elastyczną i miękką, minimalizując w ten sposób problematyczne czerwone rozstępy na brzuchu, plecach, udach. (Jak pozbyć się rozstępów? Poczytaj również o olejku rycynowym).

5. Olejek z werbeny na włosy

Specyfik z werbeny jest niepowtarzalny jeśli chodzi o zniszczone, niskoporowate włosy, charakteryzujące się wieloma ubytkami. Olejek regeneruje, sprawia, że fryzura staje się bardziej odżywiona i lśniąca.

Przyczyn zniszczonych włosów może być wiele: warunki atmosferyczne, twarda woda, produkty utrwalające fryzurę i kosmetyki syntetyczne szkodzące włosom. Dodaj kilka kropel olejku z werbeny do Twojego szamponu, bądź odżywki codziennego użytku, a już po kilku dniach zauważysz poprawę.

6. Olej werbenowy na ból mięśni

Męczą Cię bóle mięśni po wyczerpującym treningu siłowym? A może szukasz idealnego produktu do ujędrniająco-regenerujących masaży sportowych? Lepiej trafić nie mogł@ś. Zafunduj sobie odprężający masaż z użyciem esencji z werbeny. Po prostu wymieszaj kilka kropel preparatu z olejkiem nośnym np. kokosowym, migdałowym, lub jojoba i daj się ponieść relaksacyjno-leczniczemu zabiegowi. Produkt zda egzamin na piątkę również podczas odprężających kąpieli w domowym zaciszu.

7. Naturalny afrodyzjak

Olejek z werbeny nie tylko wyróżnia się intensywną, cytrusową wonią, która pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. To także świetny bio afrodyzjak, który pobudza, stymuluje zmysły i sprawia, że ludzie wokoło lepiej nas odbierają. Nie bez kozery, z oleju z liści werbeny korzysta wielu graczy na rynku do produkcji popularnych na całym świecie perfum.

Przeciwwskazania

Należy pamiętać, że olejek z werbeny jest silnie skondensowany i nie należy stosować go bezpośrednio na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia. „Cudowne zioło” nie powinny używać kobiety w ciąży, młode matki, oraz dzieci poniżej 6 lat. Nie stosuj olejku jeśli cierpisz na choroby przewlekłe, lub jesteś uczulony na jakikolwiek ze składników preparatu. W razie wątpliwości, napisz do nas wypełniając ten oto formularz kontaktowy. Z chęcią doradzimy 🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry