Olejek z róży damasceńskiej – eliksir młodości

Strona główna » Olejek z róży damasceńskiej – eliksir młodości


Eliksir młodości – bo tak często nazywa się olejek z róży damasceńskiej – to produkt używany przede wszystkim do pielęgnacji skóry. Ten eteryczny kosmetyk jest bardzo skoncentrowany i już jedna kropla ekstraktu dodana do kosmetyków wzmocni ich działanie.

Najważniejsza różnica między olejem eterycznym z dzikiej róży a olejkiem z płatków róży damasceńskiej polega na tym, że esencję tego pierwszego specyfiku uzyskuje się poprzez wyciskanie pąków nierozwiniętych jeszcze kwiatów. Są to cebulki, które jeszcze nie wykształciły swojej formy, nie posiadają zapachu i charakteryzują się nieco innymi właściwościami niż preparat z róży Damaszku.

Aby otrzymać esencję z róży damasceńskiej, jej płatki zbiera się we wczesnych godzinach porannych, gdy są jeszcze w połowie zamknięte. Słońce o tej porze dnia jeszcze nie grzeje z pełną mocą, a na listkach kwiatu często widnieje rosa. W kolejnym kroku dokonuje się destylacji płatków róży wodą, bądź parą wodną. W ten sposób uzyskuje się produkt o ponadprzeciętnych właściwościach i zastosowaniu, które przedstawiamy poniżej.

Olejek z róży damasceńskiej – zastosowanie

  • To wspaniały afrodyzjak
  • Posiada właściwości przeciwdepresyjne
  • Środek na bóle menstruacyjne lub/i w okresie menopauzy
  • Używany w aromaterapii
  • Posiada właściwości przeciwdepresyjne
  • Może być stosowany jako olejek do masażu, działa relaksująco
  • Środek regenerujący komórki skóry
  • Pomaga w syntezie kolagenu, chroniąc tym samym skórę
  • Idealny przeciwutleniacz
  • Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne i lecznicze
  • Łagodzi codzienny stres
  • Działa przeciwzapalnie, zmiękczająco i przeciwalergicznie
  • Nie traci ważności, może służyć latami pod warunkiem, że schronimy go przed światłem

Właściwości kosmetyczne róży:

Nawilżające, odżywcze, zmiękczające, ujędrniające, ściągające, przeciwzapalne, zmniejszające przekrwienie, lecznicze, przeciwutleniające – przeciw wolnym rodnikom, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciw rozstępom.

Właściwości aromaterapeutyczne róży:

Kojące, relaksujące, odświeżające, orzeźwiające, pobudzające, równoważące czakrę, przeciwdepresyjne, nasenne, łagodzące problemy z oddychaniem, łagodzące migrenę, afrodyzjak. Przeczytaj także: (Olejek jaśminowy – naturalny afrodyzjak).

Jak stosować olejek eteryczny z róży damasceńskiej?

olejek z płatków róży damasceńskiej

Przyjemna woń preparatu, połączona z właściwościami regenerującymi skórę, sprawia, że ​​olejek z róży damasceńskiej to doskonały sprzymierzeniec w walce ze zmarszczkami. Specyfik jest uważany za prawdziwy skarb dla skóry, którego produkcja jest jednak dość złożona. Do wyprodukowania bowiem 1 litra ekstraktu, potrzeba od 3 do 4 milionów kwiatów, co znacznie podnosi jego cenę rynkową. Krajami, w których wytwarza się olejek z płatków róży damasceńskiej to przede wszystkim: Bułgaria i Turcja, chociaż plantacje „królowej kwiatów” spotkać można także w Maroku (źródło).

Podobnie jak inne esencje naturalne na tym blogu, np. olejek geraniowy, również i różany olejek eteryczny jest bardzo popularny ze względu na swoje właściwości kosmetyczne (łagodzi zmarszczki, pęknięcia skóry, a nawet trądzik różowaty). W aromaterapii, olejek znajduje szerokie zastosowanie do walki z tzw. zmęczeniem seksualnym wśród partnerów, ponieważ zwiększa libido. A osobom nerwowym z kolei, pomaga zmniejszyć niepokój, lęk i stres w codziennych sytuacjach życiowych.

Środki ostrożności przy stosowaniu olejku z róży damasceńskiej

Olejek eteryczny z róży damasceńskiej przed zastosowaniem na skórę należy rozcieńczyć z np. olejkiem roślinnym (5% olejku eterycznego w 95% oleju roślinnego). Pamiętaj jednak, aby przed zaaplikowaniem na większą powierzchnie skóry, wykonać test. Nanieś kilka kropel preparatu na nadgarstek i upewnij się, że produkt nie wywojuje u Ciebie reakcji alergicznej.

Olejek z płatków róży może być stosowany doustnie, jednakże tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Należy również pamiętać, że kobiety w ciąży, lub matki karmiące piersią i dzieci, nie powinny spożywać produktu. Dopuszcza się jednak stosowanie olejku u tych osób w leczniczych sesjach aromaterapeutycznych.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry