Olejek z opuncji figowej – odmładza i ujędrnia skórę

Strona główna » Blog » Olejek z opuncji figowej – odmładza i ujędrnia skórę


Olejek z opuncji figowej to rzadko występujący bio kosmetyk o jasnożółtej lub żółtawozielonej barwie i o średniej lepkości. Produkt tłoczony jest z nasion opuncji, w skład której wchodzi duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 82%). Olej z opuncji figowej szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze. Specyfik wyróżnia się również charakterystycznym zapachem, który szybko znika (w ciągu dwóch, trzech minut) po zaaplikowaniu preparatu.

Skąd pochodzi opuncja?

krzaczek opuncji

Różne odmiany opuncji dają oleje o nieco innym składzie. W klasyfikacji botanicznej roślina należy do rodziny Cactaceae i występuje, zwłaszcza w Meksyku, południowych stanów Stanów Zjednoczonych i w części Ameryki Środkowej. W okresie odkrywania obu Ameryk, nasiona opuncji były stopniowo przenoszone w różne rejony świata, do tego stopnia, że obecnie roślina występuje na obszarach pustynnych pięciu kontynentów! Na dzień dzisiejszy jej uprawę w celach kosmetycznych możemy zaobserwować między innymi w takich krajach jak Włochy, Maroko, Hiszpania, Izrael, Australia, RPA, Argentyna, Peru, Chile i wielu innych.

Olej z opuncji figowej – właściwości

Właściwości oleju z nasion opuncji figowej zostały odkryte stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2002 roku w Maroku. Od tej daty ekstrakt jest stosowany głównie w światowym przemyśle kosmetycznym, zwłaszcza w Europie, Azji, Australii, Kanadzie i USA. „Odkrycie” ponadprzeciętnych właściwości opuncji nastąpiło wtedy, gdy zauważono, że kobiety marokańskie pomimo narażenia na ekstremalne warunki promieniowania słonecznego, wiatru i kurzu, nie przejawiały problemów ze skórą twarzy. Jak się później okazało, to właśnie dzięki tym kobietom odkryto magiczne właściwości nasion opuncji figowej! Zauważono, że marokańskie kobiety własnoręcznie pozyskiwały olejek z tej rośliny mieląc jej pestki i używając do codziennej pielęgnacji cery. Stąd narodził się pomysł wykorzystania produktu jako naturalnego kosmetyku do skóry przez firmy marokańskie. Z czasem inne kraje podchwyciły pomysł z Maroka i zainteresowały się przeróbką nasion opuncji na potrzeby kosmetyczne. Dzisiaj, najwięksi producenci preparatu do pielęgnacji cery mają swoją siedzibę właśnie w Maroko i w Meksyku.

Olejek z opuncji figowej jest najdroższym roślinnym olejem kosmetycznym, a także najskuteczniejszym w walce ze zmarszczkami (znacznie lepszym od olejku arganowego, który nosi tytuł cudownego kosmetyku). Wysoka cena produktu wynika z tego, że zawartość oleju w nasionach rośliny jest bardzo niska (od 4 do 6%), więc do wyprodukowania litra tego cudownego preparatu należy przetworzyć około 1000 kg opuncji.

Ekstrakt do pielęgnacji skóry, paznokci i włosów

olejek z opuncji figowej

Olej z pestek opuncji figowej jest bogaty w witaminę E, K, przeciwutleniacze i niezbędne kwasy tłuszczowe, dzięki czemu jest idealnym sprzymierzeńcem jeśli chodzi o pielęgnację skóry, paznokci i włosów.

Do jego największych zalet należą:

  • Poprawia wygląd skóry i łagodzi blizny
  • Tonizuje i ujednolica skórę
  • Wygładza drobne linie twarzy
  • Dogłębnie nawilża i zmiękcza skórę
  • Zapewnia jędrność skóry
  • Łagodzi zaczerwienienia
  • Wzmacnia paznokcie
  • Wzmacnia i odżywia włosy

Preparat jest łatwo przyswajalny, uniwersalny, a ponadto nie tylko zwalnia proces starzenia się skóry, ale także ją ujędrnia. Olejek z opuncji figowej jest bezpieczny dla każdego rodzaju skóry; nawet tej wrażliwej.

Jak powstaje olej z opuncji figowej

Proces produkcji oleju z nasion opuncji figowej odbywa się ręcznie. Opuncję poddaje się procesowi tłoczenia na zimno (może trwać do 4 dni), który ostatecznie prowadzi do powstania drogocennego ekstraktu zwanego: Opuntia ficus. Cały przebieg pozyskiwania ekstraktu jest bardzo długi i żmudny. Preparat używa się wszechstronnie jako dodatek do kosmetyków. Jednak większość marek sprzedaje go jako czysty olejek naturalny z pierwszego tłoczenia. Specyfik jest idealny dla każdego rodzaju skóry, a w szczególności dla tych osób, które „walczą” z oznakami starzenia. Preparat nazywa się również „naturalnym botoksem w butelce„, ponieważ działa przeciwzmarszczkowo i odmładzająco. Jest to bez wątpliwości cudo w walce z nieuniknionym procesem starzenia się.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry