Olejek z drzewa sandałowego – 7 zastosowań

Strona główna » Blog » Olejek z drzewa sandałowego – 7 zastosowań


Wiecznie zielony sandałowiec, z którego pozyskuje się olejek sandałowy, pochodzi ze środkowej Azji; głównie z Indii. Uważany jest w tym kraju za świętą roślinę, przede wszystkim za swoje uniwersalne zastosowanie. Drzewo sandałowe osiąga do 10 metrów wysokości, a jego ulistnienie przypomina kształtem liście laurowe. Z rośliny wykorzystuje się zarówno jej drewno, liście, jak i korzenie, które używa się do produkcji naturalnych kosmetyków. Najpopularniejszym produktem otrzymywanym z tego azjatyckiego dobra natury jest olejek z drzewa sandałowego – produkt eteryczny o szerokich właściwościach leczniczych. Pozyskuje się go za pomocą wodnej lub parowej destylacji korzeni i drewna. Rezultatem jest lepka ciecz o bladożółtym, zielonkawym, lub brązowym kolorze i intensywnym lekkim zapachu słodkiego drewna. Olejek sandałowy zawiera około 90% santaloli, dzięki którym zawdzięcza swoje lecznicze właściwości.

sandałowiec - drzewo

Wyciąg z sandałowca znajduje zastosowanie w produkcji perfum. W rzeczywistości, jest on jedną z najstarszych wonnych esencji stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Olejek z drzewa sandałowego był już używany w starożytnych cywilizacjach Wschodu, kiedy to wierzono, że pomaga osiągnąć duchową harmonię i oczyszcza myśli. W V wieku p.n.e hinduskie plemiona starożytnych Indii stosowały go jako lek przeciwko infekcjom układu moczowego, pokarmowego i oddechowego. Z kolei, w medycynie chińskiej był stosowany przy bólach brzucha, nudnościach i chorobach skóry.

Obecnie, esencję z drzewa sandałowego, oprócz aromaterapii, często używa się do produkcji kosmetyków, kremów czy maści, perfum, naturalnych mydeł i kadzideł. Poniżej przedstawiamy 7 zastosowań olejku sandałowego dla zdrowia.

Olejek z drzewa sandałowego – 7 zastosowań

Sprzymierzeniec skóry i włosów

Tak samo jak w przypadku esencji z goździków, jedną z najbardziej cenionych właściwości olejku z drzewa sandałowego jest zdolność do wychwytywania wolnych rodników pochodzących z organizmu ludzkiego, odpowiedzialnych za starzenie się komórek. Ponadto wykazano, że olejek sandałowy wydłuża czas wzrostu komórek mieszka włosowego, przedłużając w ten sposób cykl życiowy włosów (źródło).

Olejek z drzewa sandałowego przeciw infekcjom skóry

Regularne stosowanie olejku na skórę zapobiega jej infekcjom, pomaga w zwalczaniu zajadów i podrażnień. Nałóż kilka kropel preparatu na wacik, a następnie przetrzyj chore miejsca. Ponieważ jest to olej aseptyczny, stosuje się go również na małe rany i zadrapania. My jak zawsze radzimy skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem jakiegokolwiek preparatu eterycznego.

Zmniejsza blizny i rozstępy

Analogicznie do ekstraktu eterycznego z rozmarynu, również i olejek z drzewa sandałowego to fantastyczny środek do redukcji śladów na skórze, takich jak blizny czy czerwone rozstępy. Jeśli nie ma przeciwwskazań, aplikuj preparat codziennie po kąpieli w chore miejsce, a następnie delikatnie wmasuj olejek rękami. Po kilku dniach regularnego stosowania powinieneś zauważyć znaczną poprawę.

Olejek sandałowy jako naturalny środek grzybobójczy

Naturalny specyfik eliminuje grzyby paznokci, ponieważ łatwo w nie wnika i działa od wewnątrz. Dzięki temu, jest znacznie bardziej skuteczny niż inne, przetworzone produkty kosmetyczne. Dodatkowo, jego antyseptyczne działanie zapobiega ewentualnym infekcjom (źródło).

Poprawia nastrój

olejek z drzewa sandałowego

Olejek sandałowy pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Często stosuje się go w stanach depresyjnych i lękowych, działa pobudzająco i euforycznie. Przeprowadzone testy sugerują, że regularne stosowanie ów preparatu, pomaga przywrócić prawidłowy poziom serotoniny (substancji wpływającej na nasz nastrój) (źródło).

Olejek z drzewa sandałowego pomaga się zrelaksować

Jego właściwości relaksujące działają stopniowo, ale bardzo skutecznie. Olejek z drzewa sandałowego jest znakomitym środkiem aromaterapeutycznym, wspomagającymi relaks i sen.

Naturalny afrodyzjak

Organiczny olejek z drzewa sandałowego to nie tylko znakomity preparat do relaksujących masażów. Dzięki swoim składnikom, specyfik potrafi także aktywować najbardziej wrażliwe obszary naszego ciała, przez co działa jako afrodyzjak. Aby w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, zalecamy (oprócz masażów) stosować sesje relaksacyjne z użyciem dyfuzora aromaterapii i olejku sandałowego w roli głównej. W ten sposób nie tylko pobudzisz swoje zmysły, ale również stworzysz przyjazne i zrelaksowane środowisko we własnym domu (źródło).

Przeciwwskazania

naturalny preparat z indii

Azjatycki preparat z sandałowca nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Poza tym, powinny unikać go osoby przyjmujące leki przeciwlękowe. Nie korzystaj z produktu, jeśli Twoja skóra wykazuje objawy alergiczne na olejki eteryczne. Przed użyciem preparatu sprawdź na wewnętrznej stronie nadgarstka jego ewentualną reakcję, aplikując kilka kropel ekstraktu na powierzchnię skóry.

Podsumowanie

  • Drzewo sandałowe wykorzystywane jest przede wszystkim do produkcji preparatów kosmetycznych, w tym naturalnych olejków eterycznych, kremów, perfum, mydeł, kadzidełek.
  • Specyfik jest pomocny w walce z grzybicą paznokci, gdy na skórze pojawiają się blizny lub rozstępy, a także zapalenia skóry, egzemy, podrażnienia.
  • Jest to idealny środek aromaterapeutyczny z nieprzeciętnymi właściwościami relaksacyjnymi i usypiającymi.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry