Olejek z drzewa różanego – pielęgnuje i leczy

Strona główna » Olejek z drzewa różanego – pielęgnuje i leczy


Drzewo różane (Aniba rosaeodora) to roślina pochodząca z Amazonii (tereny Brazylii, Kolumbii, Ekwadoru, Peru i Wenezueli), która charakteryzuje się przyjemnym i słodkim zapachem. Jej ekstrakt wykorzystuje się między innymi do produkcji perfum, mydeł i naturalnych kosmetyków. Jednak najcenniejszym produktem otrzymywanym z tej rośliny jest tzw. olejek z drzewa różanego, który znajduje szerokie zastosowanie w aromaterapii. Ze względu na nadmierną eksploatację w celach komercjalizacyjnych, drzewo różane obecnie uważane jest za gatunek zagrożony. Na szczęście, jak zapewniają państwa Ameryki Południowej: „podejmowane są kroki w celu uratowania tego rzadkiego okazu”.

Olejek z drzewa różanego

Olejek eteryczny z drzewa różanego pozyskiwany jest z drewna rośliny, a jego głównym składnikiem jest linalol. Specyfik posiada właściwości adaptogenne, przeciwlękowe i przeciwdepresyjne, a produkty kosmetyczne z jego dodatkiem regenerują komórki, zmniejszają zmarszczki, łagodzą rozstępy i przebarwienia skórne (źródło). (czytaj także: Olejek z drzewa sandałowego – 7 zastosowań leczniczych).

olejek z drzewa różanego

Esencję naturalną z drzewa różanego wykorzystuje się nie tylko w świecie kosmetyki jako składnik perfum, ale także do produkcji środków higienicznych i czyszczących. Głównymi wyrobami, do których dodaje się olejek z drzewa różanego to: mydła do ciała, szampony i detergenty, a także środki owadobójcze i pestycydy.

Olejek eteryczny z drzewa różanego to produkt:

  • Pobudzający
  • Odprężający
  • Pomagający zasnąć
  • Działający przeciwdepresyjnie
  • Anksjolityczny
  • Łagodzący migrenę i bóle głowy
  • Afrodyzjak dla kobiet
  • Kontrolujący wydzielanie sebum na skórze
  • Leczący trądzik i rozstępy
  • Dezodoryzujący
  • Przeciwbakteryjny
  • Zwalczający zapalenie pochwy
  • Łagodzący bóle mięśni i stawów

Aby uzyskać olej z rośliny, najpierw ścina się ją, a później tnie na kawałki o długości około jednego metra. Następnie Amazonką, lub jednym z jej dopływów, drewno jest transportowane do mobilnej destylarni. Kolejny etap to proces destylacji parą wodną, z którego uzyskuje się czysty olejek eteryczny.

Właściwości linalolu

Najbardziej pożądanym składnikiem olejku z drzewa różanego jest linalol, który występuje również w takich roślinach jak: liść laurowy, cynamon, mięta, konopie indyjskie, czy w niektórych grzybach. To właśnie linalol jest odpowiedzialny za charakterystyczny aromat ów esencji eterycznej; szeroko wykorzystywanej do produkcji naturalnych kosmetyków. Z drugiej strony, preparat jest również stosowany do produkcji środków czyszczących, czy odstraszających komary, mole, karaluchy i pchły.

Zastosowanie w aromaterapii

Zapach specyfiku pomaga regulować wahania nastroju spowodowane menopauzą, zespołem napięcia przedmiesiączkowego i depresją. Ponadto, olejek z drzewa różanego eliminuje uczucie frustracji i niepokoju, podnosi poczucie własnej wartości, uspokaja i dodaje pewności siebie (źródło). Dzięki jego zdolności do regulowania zaburzeń nerwowych, jest doskonałym regulatorem emocji. Produkt bardzo łatwo komponuje się z innymi olejkami eterycznymi, tj. z pomarańczy, bergamotki, neroli, limonki, cytryny, grejpfruta, lawendy, jaśminu i róży.

Zastosowanie kosmetyczne

Spośród wszystkich wyciągów eterycznych stosowanych w kosmetykach, to właśnie olejek z drzewa różanego wyróżnia się ogromnymi właściwościami regenerującymi skórę i odbudowującymi komórki. Preparat jest idealnym środkiem nawilżającym do skóry suchej, wrażliwej, a także dojrzałej. To także produkt o właściwościach dermoprotekcyjnych, dezodoryzujących, pobudzających, łagodzących, a zarazem regenerujących. A po za tym, bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu trądziku, egzemów, rozstępów i wygładzaniu zmarszczek.

Olejek z drzewa różanego – przeciwwskazania

Z przeprowadzonych badań wynika, że nie ma przeciwwskazań do stosowania olejku z drzewa różanego (źródło). Uważać powinny jednak osoby, które cierpią na różnego typu uczulenia skóry. Dlatego zanim zdecydujesz się na użycie tego preparatu, powinieneś wykonać „mini test alergiczny”. Zaaplikuj kilka kropel olejku na wewnętrzna stronę nadgarstka. Jeśli po kilkunastu minutach nie nastąpi żadna reakcja alergiczna, będzie to oznaczało że specyfik jest bezpieczny w użyciu.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry