Olejek wetiwerowy – azjatycki fenomen

Strona główna » Olejek wetiwerowy – azjatycki fenomen


Eteryczny olejek wetiwerowy (vetiver) to jeden z najpopularniejszych wyciągów naturalnych używanych w aromaterapii. Ceni się go przede wszystkim za swoje właściwości relaksacyjne, antyseptyczne i odkażające. Specyfik wyróżnia się przyjemnym drzewnym aromatem, a poza tym, często wykorzystuje się go jako dodatek do produkcji bio kosmetyków do skóry tłustej i trądzikowej.

Olejek ten, otrzymywany jest z krzewu rosnącego w tropikalnych krajach azjatyckich (Indie, Sri Lanka) o nazwie Vetiveria Zizanoides, który swoją formą bardzo przypomina trawę. Ze względu na całą masę zalet, powstający z niego ekstrakt naturalny, stosowany już był w przeszłości przez dawne plemiona azjatyckie do walki z wieloma dolegliwościami.

Wetyweria (Vetiveria Zizanoides)

wetyweria

Składniki krzewu o niecodziennej nazwie – wetyweria – wykazują między innymi działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i uspokajające. To właśnie z korzeni i pędów rośliny pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej, produkowany jest ten popularny w aromaterapii olejek wetiwerowy, o tak intensywnej i przyjemnej woni.

W Indiach, wetyweria znana jest jako „Khus” lub „Khus-khus” i stosuje się ją zarówno w medycynie, jak i w przemyśle perfumeryjnym. Jak już wspomnieliśmy, to azjatyckie zioło charakteryzuje się słodkim, bardzo przyjemnym aromatem, o lekkim ziemistym zapachu. Z drugiej strony, jego aktywne składniki (podobnie jak w przypadku np. mięty) działają odświeżająco i regenerująco (źródło). Świeży zapach rośliny utrzymuje się przez wiele tygodni, nawet po jej wysuszeniu. Warto zauważyć, że zarówno liście krzewinki, jak i jej korzenie są wykorzystywane w Indiach do budowy i dekoracji domów z gliny, ponieważ perfumują, odświeżają, a nawet przez pewien czas odstraszają owady.

Olejek eteryczny z wetiwerii

Olejek eteryczny z wetiwerii (vetiver) pozyskuje się poprzez destylację korzeni krzewu parą wodną (źródło). Specyfik charakteryzuje się kilkoma najważniejszymi właściwościami leczniczymi, które prezentujemy poniżej. Warto tutaj dodać, że ten uniwersalny farmaceutyk wykorzystuje się głównie do produkcji perfum, kosmetyków i antybakteryjnych mydeł.

Olejek wetiwerowy – własciwości

Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie

olejek wetiwerowy

Orzeźwiający i relaksujący charakter olejku vetiver sprawia, że doskonale spisuje się on w leczeniu i zapobieganiu różnego rodzaju stanów zapalnych w organizmie (Przeczytaj także: Olejek goździkowy – właściwości antybakteryjne). Olejek wetiwerowy jest nadzwyczaj skuteczny przy stanach zapalnych skóry i problemach związanych z układem krążenia i układem nerwowym.

W Indiach i na obszarach tropikalnych, w których powszechnie uprawia się wetywer (np. Sri Lanka, Haiti i Indonezja), ciepły i wilgotny klimat zapewnia idealne warunki do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za przeróżne infekcje. Aby skutecznie zapobiec ewentualnym zakażeniom, korzysta się w tych regionach właśnie z wyciągu z wetywerii. Produkt po zaaplikowaniu na skórę działa antyseptycznie i tonizująco, oraz wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze (źródło).

Środek zwiększający popęd płciowy

Tak samo jak olejek eteryczny z jaśminu, esencja wetiwerowa to również doskonały afrodyzjak! Wykorzystuje się ją do produkcji przeróżnych herbat i naparów, które z kolei w naturalny sposób zwiększają libido, stymulując tym samym różne części naszego mózgu i ciała.

Olejek wetiwerowy przyspiesza gojenie się ran

Dzięki składnikom antyseptycznym, olejek wetiwerowy przyspiesza gojenie się ran, oraz regeneruje skórę. Ekstrakt służy również do „naprawy” pęknięć, śladów na skórze, blizn, a także czerwonych rozstępów po przebytej ciąży, czy diecie odchudzającej. (Problem z rozstępami? Poczytaj także: Olejek z drzewa sandałowego na rozstępy).

Środek uspokajający

Eteryczny olejek vetiver możesz wykorzystać do przygotowania naparów i herbat, które po długim i stresującym dniu przyniosą ukojenie i odprężą. Jeśli w życiu codziennym doświadczasz częstych sytuacji nerwowych i nie wiesz jak radzić sobie z narastającym stresem, dodaj kilka kropel specyfiku do dyfuzora aromaterapeutycznego. Dzięki domowej aromaterapii nie tylko pozbędziesz się napięcia i pozytywnie wpłyniesz na nastrój, ale także obniżysz poziom niepokoju w organizmie i poprawisz jakość snu.

Olejek wetiwerowy – pozostałe zastosowanie

Esencja z wetiwerii również: wzmacnia kości, leczy reumatyzm, artretyzm, pomaga na bóle mięśni, skurcze, bóle menstruacyjne i suchość skóry. Olejek wetiwerowy doskonale komponuje się z innymi aromatami eterycznymi, tj. bergamotką, lawendą, paczulą, drzewem cedrowym, rumiankiem. W dodatku, możemy dodawać go do balsamu do codziennej pielęgnacji ciała.

Sposób użycia olejku wetiwerowego

  • Do masażu: wymieszaj około 6-8 kropli olejku wetiwerowego z olejkiem bazowym (np. kokosowym). Tak przygotowany preparat użyj do masażu miejscowego, lub całego ciała.
  • Pielęgnacja skóry: w przypadku cery trądzikowej, połącz do 10 kropli ekstraktu z wetiwery z olejkiem bazowym jojoba. Następnie nakładaj preparat na problematyczną skórę codziennie przez okres 14 dni.
  • Relaksująca kąpiel: wymieszaj 10 kropli specyfiku z olejkiem bazowym (30 ml), a następnie wlej otrzymaną kompozycję do wanny z wodą. Pamiętaj, aby do kąpieli nie używać żadnych dodatkowych kosmetyków. Korzystaj z relaksującej kąpieli przez około pół godziny.
  • Domowa aromaterapia: dodaj parę kropli olejku vetiver do parownika aromaterapeutycznego. W ten sposób nie tylko nadasz pomieszczeniom wspaniały, drzewny zapach, ale przede wszystkim wspomożesz walkę z bezsennością.

Przeciwwskazania

Olejek wetiwerowy jest bezpieczny, o ile używamy go z umiarem. Tak jak w przypadku większości olejów eterycznych, preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, ani młode mamy karmiące piersią.

Przed aplikacją na skórę, wykonaj test alergiczny. Wymieszaj olejek wetiwerowy z olejem nośnikowym, nałóż go na np. nadgarstek, a następnie odczekaj 20 minut. W ten sposób sprawdzisz, czy nie występują u Ciebie jakieś niepożądane reakcje uczuleniowe.

Pamiętaj, że ten artykuł ma tylko i wyłącznie charakter informacyjny i nie należy brać go pod uwagę przy stawianiu diagnozy. Jeśli masz wątpliwości co do stosowania olejku, skontaktuj się z nami za pośrednictwem formularza kontaktowego, lub zadaj nam pytanie w komentarzu pod wpisem. 🙂 Nie zapomnij skonsultować się ze specjalistą (np. lekarzem) przed każdym użyciem jakiegokolwiek olejku eterycznego.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry