Olejek rycynowy – na włosy, rzęsy, brwi i twarz

Strona główna » Olejek rycynowy – na włosy, rzęsy, brwi i twarz


Olejek rycynowy (rącznikowy) to „wielozadaniowy” specyfik, którego używa się przede wszystkim do pielęgnacji włosów, rzęs, brwi, a nawet twarzy. Już Ponad 3000 lat temu, starożytni Egipcjanie (dla których włosy były ważnym atrybutem kobiecego piękna), czerpali korzyści z wybitnych właściwości tego produktu. Nasze babcie również znały magiczne działanie olejku, posiłkując się nim chociażby do pielęgnacji ciała. Dzisiaj preparat, chociaż nieco zapomniany, ciągle jest w użyciu. Korzysta się z niego głównie do produkcji przeróżnych kosmetyków pielęgnujących włosy i skórę, a jego zastosowanie jest naprawdę uniwersalne (źródło).

Ten naturalny produkt otrzymuje się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus Communis) w procesie tłoczenia na zimno, dzięki któremu możliwa staje się ekstrakcja substancji o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Bogaty w kwasy tłuszczowe olejek, nie może być jednak spożywany ze względu na wysoki poziom kwasu rycynolowego, który jest niestrawny, a nawet podrażnia jelita. Specyfik charakteryzuje się bezbarwnym lub jasnożółtym kolorem, o bardzo lepkiej konsystencji

Olejek rycynowy – zastosowanie

olejek rycynowy

Naturalny olej rycynowy, to odżywczy produkt kosmetyczny stosowany zewnętrznie (nie należy go spożywać). Dodaje się go jako półprodukt głównie do produkcji kosmetyków naturalnych i wyrobów farmaceutycznych. Olejek rycynowy odżywia, wzmacnia i nawilża paznokcie, rzęsy, brwi, oraz stymuluje porost włosów. Używa się go do masażu skóry głowy, ponieważ pobudza mikrokrążenie, a jednocześnie dostarcza składniki odżywcze cebulkom włosów i sprzyja rozwojowi mieszków włosowych. Olej rycynowy jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe, przez co odgrywa fundamentalną rolę w metabolizmie naczyń włosowatych. (źródło).

Olej rącznikowy – właściwości

Olej rącznikowy wykorzystywano przez lata jako produkt przeczyszczający, a także na zaparcia. Jednak nie należy go aplikować bez wcześniejszej konsultacji medycznej. Preparat jest bardzo silnym kosmetykiem, który może podrażniać ścianę jelita i powodować biegunkę, jeśli nie jest stosowany prawidłowo, lub w przypadku przedawkowania. Z drugiej strony, olej rycynowy wykazuje bardzo cenne właściwości przy stosowaniu zewnętrznym. Preparat posiada silne działanie antybakteryjne, a do tego: zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz sprawia, że staje się ona bardziej odżywiona i elastyczna.

Olejek rycynowy na włosy

olejek rycynowy na włosy

Największą zaletą produktu jest jego zastosowanie na porost włosów. Dostarczając cebulkom niezbędnych kwasów tłuszczowych, olejek rycynowy sprawia, że ​​włosy stają się bardziej odporne, lśniące i piękne. Poza tym, esencja pomaga w walce z łysieniem (wypadaniem włosów), opóźnia wybielanie włosów (siwienie), zmniejsza łupież i swędzenie skóry głowy (źródło). U mężczyzn z kolei, olej rycynowy stymuluje porost włosów brody. (Zapoznaj się także z: Olejek jojoba – na włosy i na skórę).

Jak stosować olejek rycynowy na włosy?

Pragniesz przyspieszyć wzrost włosów, nawilżyć skórę głowy, lub raz na zawsze pożegnać problemy łupieżowe? Chciałbyś zadbać o ich wygląd, ale do końca nie wiesz jak stosować olejek rycynowy na włosy? Aby użyć specyfik, należy: wymieszać go w równych proporcjach z olejkiem nośnikowym (np. z oliwką z oliwek, lub z olejkiem kokosowym ), a następnie nałożyć na włosy, masując równocześnie skórę głowy. Teraz pozostaw preparat na co najmniej dwadzieścia minut, do nawet kilka godzin, a następnie umyj szamponem. Czynność powtarzaj 2-3 razy w tygodniu, przez nie dłużej niż miesiąc. Ten sam „przepis” możesz stosować do pielęgnacji brody.

Pragniesz chronić swoje włosy przed czynnikami atmosferycznymi (zanieczyszczenia, słońce, itp), a także przywrócić im zdrowy wygląd i blask? Cierpisz z powodu rozdwojonych końcówek włosów? Nałóż mieszankę oleju rycynowego i olejku arganowego, lub kokosowego na końce włosów, pozostaw na kilka minut, a następnie zmyj. Czynność powtarzaj 2-3 razy w tygodniu przez okres 30 dni.

Możesz także wykonywać masaże głowy z udziałem oleju rącznikowego. W tym celu zaleca się rozgrzać specyfik przed nałożeniem, a następnie masować skórę głowy przez około 5 minut. Zabieg wygodnie jest powtarzać codziennie przed snem, tak aby działał przez całą noc, a następnego dnia zmyć olejek pod prysznicem. Olejek rycynowy pobudza ukrwienie mieszków włosowych, umożliwiając szybszy ich wzrost. Ponadto jest bogaty w kwas tłuszczowy Omega-9, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych.

Olejek rycynowy wzmacnia kolor włosów i zapobiega siwieniu, oraz sprawia, że ich naturalny odcień staje się pełniejszy, wyraźniejszy. Specyfik silnie nawilża, a po nałożeniu na włosy zatrzymuje wilgoć, zapobiegając utracie pigmentu, dzięki czemu każdy włos wygląda na grubszy i ciemniejszy.

Olejek rycynowy na rzęsy

olejek rycynowy na rzęsy

Roślinny olejek rycynowy stymuluje wzrost rzęs, nawilża i wzmacnia, nadając im niesamowity połysk. Dzięki wysokiej zawartości kwasu rycynolowego, witaminy E, protein i minerałów, rzęsy stają się dłuższe, mocniejsze, grubsze i zdrowsze. Preparat posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przez co świetnie sprawdza się w zwalczaniu problemów grzybicznych, które z kolei mogą uniemożliwić prawidłowy wzrost rzęs. Jako, że olejek rycynowy to naturalny środek nawilżający, skutecznie natłuszcza rzęsy od nasady i sprzyja ich prawidłowemu rozwojowi.

Olejek rycynowy na brwi

olejek rycynowy na brwi

Olej rycynowy to naturalny kosmetyk o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witaminy E. Jest to idealny produkt do stymulacji porostu włosów, ponieważ odżywia mieszki włosowe, dzięki czemu nasze brwi stają się silniejsze. Poza tym, olejek rycynowy nawilża i chroni brwi, zapobiegając ich wysuszaniu, a zarazem nadając im miękkość i blask.

Jak używać olejku rycynowego do rzęs i brwi?

Poznałeś już najważniejsze właściwości i zastosowanie olejku rycynowego na brwi i rzęsy. Teraz przyszedł czas aby nauczyć się, jak go używać:

  • Dokładnie umyj twarz wodą i żelem do twarzy, aby usunąć zanieczyszczenia. Jeśli masz resztki makijażu na rzęsach i brwiach, najpierw użyj płynu do demakijażu.
  • Używając wody i szamponu dla dzieci, dokładnie przemyj szczoteczkę do tuszu do rzęs (rimmel), aż usuniesz cały tusz.
  • Zanurz czystą szczoteczkę do tuszu w oleju rycynowym i rozprowadź ją po krawędzi butelki, aby usunąć nadmiar kosmetyku.
  • Nałóż olejek rycynowy na rzęsy w dokładnie taki sam sposób, w jaki nakładasz tusz do rzęs. Zacznij od wewnętrznej strony oka, przesuwając szczoteczkę od nasady rzęs do ich końcówek, wykonując zygzakowate ruchy.
  • Jeśli przez przypadek nałożysz za dużo olejku, przetrzyj rzęsy chusteczką higieniczną, lub wacikiem.
  • Zanurz aplikator z powrotem w olejku rycynowym i nałóż go bezpośrednio na brwi zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów.
  • Pozostaw preparat na całą noc, a następnego dnia po przebudzeniu umyj twarz dużą ilością ciepłej wody i oczyszczającym żelem do twarzy.
  • Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zabieg powtarzaj codziennie wieczorem przez 4 tygodnie.

Olejek rycynowy na twarz

olejek rycynowy na twarz

Olejek rycynowy jest doskonałym środkiem nawilżającym i przeczyszczającym. Preparat stosuje się w leczeniu problemów związanych z wypadaniem włosów i łupieżu, na choroby skórne, zapalenie stawów, a nawet na ukąszenia owadów i na twarz.

Jak stosować olejek rycynowy na twarz?

Czyści twarz

Zdaniem wielu dermatologów, pielęgnacja skóry olejkami, to perfekcyjna metoda na oczyszczenie i nawilżenie porów (źródło). Przed użyciem olejku rycynowego, zaleca się jednak wymieszać go z lżejszym olejem nośnikowym: morelowym, oliwkowym lub jojoba, a następnie masować skórę twarzy okrężnymi ruchami przez kilka minut. W ten sposób, kwasy tłuszczowe zawarte w preparacie rozpuszczą łój i brud na twarzy, który przyczynia się do powstawania trądziku. Aby usunąć kosmetyk należy użyć miękkiej ściereczki z mikrofibry, namoczonej w ciepłej wodzie. Tak przeprowadzona terapia, usuwa makijaż, brud i wszystkie substancje, które przyczyniają się do zatykania porów.

Naturalny i przeciwzmarszczkowy krem ​​nawilżający

Olej rycynowy jest bogaty w witaminę E i kwasy tłuszczowe, które wnikają w głąb skóry, jednocześnie stymulując produkcję kolagenu i elastyny. W ten sposób, preparat hamuje oznaki starzenia się cery, powstawanie zmarszczek i przebarwień, oraz nadaje skórze gładki, młodzieńczy wygląd.

Przeciwtrądzikowy

Kwas rycynolowy zawarty w oleju obniża stan zapalny skóry i pomaga zwalczać bakterie wywołujące trądzik. Aby leczyć trądzik olejkiem, należy najpierw umyć twarz ciepłą wodą, aby otworzyć pory, a później nanieść rozcieńczony olej na problematyczne miejsca. Następnie pozostawiamy produkt na noc, a o poranku zmywamy go ciepłą wodą. Uważaj jednak, aby nie aplikować zbyt dużej ilości oleju, ponieważ może to spowodować odwrotny skutek – zatykać pory. Jeśli masz problemy z tłustą skórą, zapoznaj się także z innymi olejkami eterycznymi na trądzik.

Blizny i rozstępy

Podobnie jak olejek z drzewa sandałowego, również i nasz dzisiejszy bohater redukuje rozstępy i blizny. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe pomagają minimalizować rozstępy na brzuchu i udach, jednocześnie zwiększając elastyczność skóry.

Na ukąszenia i po opalaniu

Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oleju rycynowego sprawiają, że jest on idealnym środkiem do leczenia wysypek i podrażnień skórnych, oraz uciążliwych ukąszeń owadów. Kosmetyk pomaga również ukoić rozdrażnioną skórę przy oparzeniach słonecznych. Nawilż gazę rozcieńczonym olejem rycynowym i pocieraj chore miejsce. Pozostaw na godzinę (lub na noc w przypadku podrażnień i oparzeń słonecznych), a następnie zmyj. Aby uzyskać szybsze rezultaty, powtarzaj proces kilka razy w ciągu dnia.

Olejek rycynowy – przeciwwskazania

Tak jak każdy preparat kosmetyczny, również i olejek rycynowy posiada swoje przeciwwskazania. Specyfik nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, ani młode mamy karmiące piersią. Olej rącznikowy nie powinny używać także dzieci poniżej 10 roku życia. Pamiętaj o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas aplikowania produktu na skórę, aby jej nie podrażnić, bądź wywołać alergie.

Zalecamy konsultacje ze specjalistą zanim zdecydujesz się na użycie olejku rycynowego, gdyż niewłaściwe stosowanie specyfiku może zagrażać Twojemu zdrowiu.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry