Olejek różany – właściwości i zastosowanie królowej kwiatów

Strona główna » Blog » Olejek różany – właściwości i zastosowanie królowej kwiatów


Olejek różany, to wyciąg eteryczny, który można używać zarówno miejscowo (na skórę), jak i w kuracyjnych sesjach aromaterapeutycznych. Specyfik znajduje zastosowanie w leczeniu różnych problemów zdrowotnych, a dzięki swoim naturalnym składnikom pielęgnacyjnym, dba i ożywia skórę. W aromaterapii, różę uważa się za królowę kwiatów i to właśnie z jej listków pozyskuje się esencję eteryczną (w szczególności z róży damasceńskiej). W Europie największym producentem różanych olejków eterycznych jest Bułgaria, z której to produkt eksportowany jest do innych krajów jako półprodukt (źródło).

Róża – synonim piękna

olejek różany

Kwiat róży to symbol piękna, radości, miłości i kobiecej urody, a powstający z niego naturalny kosmetyk jest uważany za jeden z najcenniejszych na świecie min. ze względu na wymagający i długi proces produkcji. Nieotwarte płatki róży są zbierane ręcznie rano, jeszcze przed świtem, aby zachować ich świeżość i właściwości. Bardzo ważne jest, aby kwiaty pochodziły od tego samego gatunku, toteż nie wolno ich mieszać z innymi odmianami róż. Tak pozyskany surowiec przewożony jest następnie do fabryki, a później poddawany procesom destylacji.

Olejek różany – właściwości i zastosowanie

Olejek różany działa odprężająco, przeciwzapalnie, odtruwająco, regenerująco i antyseptycznie, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji zdrowia i urody. Zauważmy, że najlepszej jakości olejek to taki, który powstaje w procesie destylacji parą wodną. ​​Dlatego przed jego zakupem powinniśmy upewnić się, że ów produkt jest 100% naturalny i czysty, pytając o szczegóły sprzedawcę, lub kontaktując się z producentem.

Powinniśmy zawsze pamiętać, że olejek z kwiatów róży to produkt tylko do użytku zewnętrznego i nie należy go spożywać. Analogicznie do olejku eukaliptusowego, esencja różana doskonale nadaje się do zabiegów aromaterapeutycznych, lub relaksujących masażów.

Olejek różany pomaga w:

  • łagodzeniu stresu,
  • poprawie jakości snu,
  • łagodzeniu skurczów menstruacyjnych,
  • zmniejszeniu dolegliwości związanych z menopauzą
  • zwalczaniu lęku.

Skóra miękka jak róża

Należy pamiętać, że ze względu na swoją intensywność, olejek różany powinniśmy stosować tylko zewnętrznie i po uprzednim rozcieńczeniu z innymi naturalnymi esencjami, takimi jak rumianek, lawenda czy drzewo sandałowe. Ekstrakt różany nawilża suchą skórę, zapewnia jej miękkość i przywraca elastyczność. Jednocześnie regeneruje, odmładza, zwalcza trądzik i równoważy wydzielanie sebum przez skórę. A jakby tego było mało (podobnie jak olejek eteryczny z opuncji figowej), pomaga redukować blizny, łagodzi zapalenia i podrażnienia skóry (źródło).

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, olejek różany to silnie skoncentrowany preparat, dlatego nie powinniśmy nakładać go bezpośrednio na skórę. My radzimy rozcieńczyć preparat z olejkiem bazowym (np. z bergamotki) lub po prostu dodać kilka kropli do kremów codziennego użytku.

Olejek różany jako środek relaksacyjny

Specyfik wyróżnia się właściwościami relaksującymi i uspokajającymi, które pomogą nam poradzić sobie z epizodami niepokoju, nerwowego zmęczenia i stresu. Ponadto, profesjonalny masaż, wzbogacony zapachem róż, załagodzi napięcie nerwowe i wyraźnie poprawi nastrój.

Olejek różany pomaga przywrócić równowagę układu hormonalnego kobiet, oraz redukuje dolegliwości menstruacyjne. Ale to nie wszystko! Właściwości preparatu łagodzą bóle głowy i dolegliwości żołądkowe, a także wpływają korzystnie na układ krwionośny i limfatyczny. Olejek różany jest naturalnym stymulantem, który ułatwi nam odzyskać i/lub wzmocnić libido w chwilach kryzysowych. Powinny o tym pamiętać pary, które zanotowały spadek popędu seksualnego związany ze stresem, zabieganym stylem życia, problemami życiowymi (źródło).

Przeciwwskazania

Aby zapobiec ewentualnym reakcjom alergicznym lub innym powikłaniom, skonsultuj się z lekarzem przed zastosowaniem produktu. Olejku różanego nie powinny używać kobiety w ciąży, ani osoby z chorobami skóry. Pamiętaj, że nie wolno go spożywać, ani nie stosować w dużych ilościach. A poza tym, zawsze czytaj ulotkę od producenta dołączoną do preparatu.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry