Olejek paczulowy – sekrety preparatu

Strona główna » Blog » Olejek paczulowy – sekrety preparatu


Pochodzący z indonezyjskiej rośliny olejek paczulowy (znany również jako olejek z paczuli), używa się przede wszystkim do produkcji perfum; ale nie tylko! Specyfik charakteryzuje się również całym mnóstwem właściwości leczniczych, oraz długą i bardzo ekscytującą historią.

Trochę historii

olejek paczulowy z paczuli

Wieki temu, zapach paczuli był synonimem luksusu, głównie ze względu na niecodzienne wykorzystywanie produktu przez kupców jedwabiu. Suszonymi liśćmi paczuli zawijali oni drogocenne, jedwabne tkaniny podczas transportu, by chronić je przed owadami. Jak się można domyślić, podczas wielotygodniowych tranzytów, delikatne i wystawne tkaniny nasiąkały unikalnym aromatem rośliny. To właśnie dlatego, w przeszłości zapach patchouli kojarzył się z luksusem i wysokim statusem społecznym, który towarzyszył ludziom zamożnym. W kolejnych stuleciach, zastosowanie olejku paczulowego zostało rozszerzone o inne dziedziny, takie jak kosmetyka czy medycyna naturalna. A od XX wieku olejek paczulowy uważa się za cenny składnik w produkcji perfum.

Roślina Paczuli

roślina paczuli

Roślina Paczuli (Pogostemon cablin), to krzaczaste zioło, charakterystyczne dla klimatów ciepłych i wilgotnych. Łodygi rośliny osiągają od 60 do 90 centymetrów wysokości i wyróżniają się małymi różowo-fioletowymi kwiatami. Natomiast liście rośliny są podobne do liści mięty i posiadają charakterystyczne ząbki na swoich krawędziach. To właśnie z ząbkowatego ulistnienia krzewu tłoczy się cudnie pachnące olejki eteryczne. Paczula to bez najmniejszej wątpliwości jedna z najbardziej popularnych roślin aromatycznych na świecie. Wysoko ceni się ją właśnie ze względu na jej intensywny „ziemny” zapach. Wielu opisuje jej aromat jako: woń łącząca ziemię z siłą natury.

Jakie są właściwości olejku z paczuli?

Olejek paczulowy na skórę

Olejek eteryczny z paczuli działa znakomicie na skórę, poprawiając jej wygląd, oraz hamując oznaki starzenia i niedoskonałości cery. Tak jak wiele innych olejków eterycznych (np. olejek kokosowy), specyfik jest idealny w leczeniu egzemy, czy zapaleń skórnych. Ponadto, esencja paczulowa redukuje czerwone rozstępy i inne zmiany w strukturze skóry, ponieważ jest doskonałym regeneratorem komórek. Preparat nadaje się znakomicie do cery suchej, dojrzałej i zniszczonej.

Korzyści kosmetyczne i lecznicze

olejek eteryczny

Słodki aromat eterycznego olejku paczulowego używa się do produkcji balsamów i wód kolońskich, który po nałożeniu na skórę wydziela piękny naturalny zapach. Dzięki swojej ziołowej woni i właściwościach relaksacyjnych, często dodaje się go również do dyfuzora podczas zabiegów aromaterapeutycznych. Preparat działa antyseptycznie, dezynfekująco, przeciwzapalnie, moczopędnie. A ponadto, (podobnie jak olejek z drzewa sandałowego i olejek goździkowy) jest silnym afrodyzjakiem, pomaga w stanach depresyjnych i działa uspokajająco na układ nerwowy (źródło).

Olejek paczulowy na ukąszenia

W krajach wschodnich, takich jak Malezja, Chiny, Indie i Japonia, olejek paczulowy od wieków stosuje się jako lekarstwo na ukąszenia owadów, a nawet węży.

Składnik szamponów

Ze względu na działanie antyseptyczne i dezynfekujące, esencję z paczuli dodaje się do szamponów do włosów przetłuszczających się lub z łupieżem, a także do past do zębów.

Na co stosuje się olejek paczulowy?

relaks kobiety

Olejek paczuli jest bogaty w składnik o nazwie: paczulol, dzięki któremu specyfik skutecznie pomaga równoważyć emocje. Właściwości lecznicze produktu docenione zostały również w świecie olejków eterycznych. Jego główną funkcją w aromaterapii jest działanie przeciwdepresyjne. Olejek z paczuli kreuje odprężającą atmosferę, która usuwa negatywne myśli, smutek, a nawet złość (źródło).

Olejek z paczuli w aromaterapii

Energia paczuli zachęca do refleksji i skupienia, odpręża i pomaga przezwyciężyć negatywne epizody w życiu. Jednocześnie przekształca je w przyjemne doznania, pobudzając pozytywne myślenie. Olejek paczulowy działa najpierw relaksująco, by następnie pobudzić do działania, dlatego uważa się go za znakomity afrodyzjak 🙂 Preparat znajduje szerokie zastosowanie w aromaterapii, ponieważ pomaga odzyskać równowagę emocjonalną, zachęca do pozytywnego myślenia i do działania. Jego główną zaletą są właściwości przeciwdepresyjne (podobnie jak olejek z czarnuszki), które pozwalają przezwyciężyć negatywne epizody w życiu i spojrzeć na świat z innej perspektywy!

Przeciwwskazania w stosowaniu olejku paczuli

Przed użyciem olejku paczulowego, radzimy skonsultować się z lekarzem. Środek przeznaczony jest do użytku przez osoby dorosłe, lub nastolatków od 15 roku życia. Ze względu na swoje właściwości estrogenopodobne, nie powinny go stosować kobiety w ciąży, ani dzieci. Ponadto, olejku z paczuli nie powinny używać osoby, które cierpią na choroby nowotworowe zależne od hormonów (źródło).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry