Olejek migdałowy – szlachetne remedium

Strona główna » Olejek migdałowy – szlachetne remedium


Na rynku krajowym możemy spotkać kilka rodzajów esencji pozyskiwanych z pestek migdałowca, tj: oleje ze słodkich migdałów, te tłoczone na zimno, a także mieszanki słodkich migdałów z domieszką innych produktów. Aby uzyskać najlepsze efekty dermatologiczne, osobiście zalecam używać produktów eterycznych tłoczonych na zimno, ponieważ są one 100% naturalne, a dodatkowo poddaje się je stosunkowo krótkiemu procesowi produkcyjnemu.

Olejek migdałowy wyróżnia się całą masą właściwości zdrowotnych (głównie) na włosy i na skórę twarzy. Specyfik zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega 3 i omega 6, przeciwutleniacze oraz witaminy E i B. Zimnotłoczony eteryczny kosmetyk zaleca się do pielęgnacji właśnie skóry w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jego aktywne składniki pomagają ją regenerować, a w dodatku chronią przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia czy niska temperatura. Pozyskiwany z drzewa migdałowego olej, charakteryzuje się przyjemnym aromatem i jasno bursztynową barwą. Poza tym, specyfik można stosować bezpośrednio na skórę (bez rozcieńczania), ponieważ jej nie podrażnia i bardzo łatwo się wchłania.

Pochodzenie i uprawa

pestki migdałowe

Migdał jest bardzo dobrze znany w naszym kraju, ponieważ używa się go głównie w kuchni – do wypieków ciast świątecznych/urodzinowych. Migdałowiec pochodzi pierwotnie z Azji Środkowej i Mniejszej, gdzie już od czasów średniowiecznych uprawiano jego „szlachetne pestki„. Krajem produkującym obecnie najwięcej migdałów na całym świecie to Hiszpania, na którą przypada piętnaście procent światowej produkcji (1200 ton rocznie) (źródło). Idealne warunki do uprawy migdałowca, to ciepły i suchy klimat, toteż kultywuje się go w takich rejonach jak właśnie Hiszpania, Grecja, Włochy, Chorwacja, Bułgaria, Macedonia czy Portugalia. Plantacje rośliny znajdują się również w Ameryce Północnej (Kalifornia) i w Afryce (Libia, Maroko, Tunezja).

Migdały – źródło witamin, białka i minerałów

Migdały zwierają wiele składników i minerałów odżywczych, oraz wysoką zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, białka i minerałów. Eteryczny olejek z migdałów zawiera przeciwutleniacze, które „potrafią czynić cuda” – są w stanie odbudować elastyczność skóry dosłownie w kilka dni. Nic w tym dziwnego, że preparat jest jednym z najbardziej poszukiwanych olejków eterycznych na rynku, właśnie ze względu na wiele naturalnych korzyści dla twarzy, włosów, jak i całego ciała.

Olejek migdałowy – odkryj jego zalety

olejek migdałowy

Pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno olejek migdałowy działa nawilżająco; można go aplikować na twarz, ciało i włosy. Wysokie stężenie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, oraz szereg witamin i przeciwutleniaczy, skutecznie odmładza komórki. Remedium wygładza zmarszczki, dlatego śmiało można je dodawać do codziennych kosmetyków i balsamów pielęgnacyjnych. Olejek z migdałów przyda się także w leczeniu infekcji skóry i oparzeń (źródło). Nie dziwota zatem, że często poleca się go do walki z różnymi alergiami, czy na użądlenia owadów.

Właściwości oleju migdałowego

Idealny na problemy skórne

Podobnie jak olejek cedrowy, również i ekstrakt migdałowy posiada właściwości przeciwzapalne, przez co doskonale nadaje się do kuracji takich problemów jak: egzema, trądzik, sucha skóra. Specyfik nawilża i odżywia – wszystko to za sprawą zawartych w nim kwasów tłuszczowych. Osoby, które cierpią na trądzik, zaskórniki czy tłustą cerę, mogą znaleźć w tym olejku znakomitego sojusznika. Mimo tego, że zawiera sporą ilość kwasów monokarboksylowych, w jego skład wchodzą również inne składniki odżywcze, które w skuteczny sposób poprawiają wygląd skóry: twarzy, ramion, pleców, bądź klatki piersiowej.

Olejek migdałowy wygładza zmarszczki

Olejek migdałowy pomaga wygładzać zmarszczki, a także poprawia elastyczność skóry. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym i witaminom A, E, B1, B2 i B6, ekstrakt migdałowy to skuteczna broń na zmarszczki. Wyciąg regeneruje i nawilża barierę lipidową skóry, zmiękczając tym samym naskórek. Każdego wieczoru nakładaj kilka kropel oleju z migdałów na twarz i szyję, aby tym samym przeciwdziałać pojawianiu się zmarszczek mimicznych.

Ochrona przed słońcem

Dzięki aktywnym składnikom esencji migdałowej, produkt sprawdza się również jako filtr przeciwsłoneczny, który ochroni Cię przed szkodliwymi promieniami UV (źródło).

Olejek migdałowy na włosy i skórę głowy

olejek migdałowy na włosy

Bez cienia wątpliwości; jednym z najbardziej cenionych zastosowań olejku migdałowego jest pielęgnacja, rewitalizacja włosów, oraz poprawa kondycji skóry głowy. Produkt chroni włosy przed słońcem, szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi (wiatr, zanieczyszczenia, chłód), oraz odbudowuje rozdwojone końcówki i zapobiega przesuszaniu. Olejek migdałowy możesz bezpośrednio nakładać na włosy, bądź łączyć z kosmetykami codziennego użytku. Dodaj kilka kropel naturalnej esencji eterycznej do szamponu, bądź odżywki, aby tym samym spotęgować jej działanie.

Olejek migdałowy doskonale nadaje się dla osób cierpiących na problem suchych włosów – błyskawicznie nadaje im połysk i miękkość. Dzięki sporemu stężeniu oleinowych kwasów tłuszczowych, specyfik wpływa na szybszy wzrost włosów, a nawet może przeciwdziałać łysieniu (źródło). Ponadto, dzięki wysokiej zawartości witaminy E, poprawia stan skóry głowy – szczególnie w przypadku łupieżu lub łojotokowego zapalenia skóry. Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwa olejku z migdałów, nałóż po kąpieli kilka kropel preparatu na dłoń, a następnie wetrzyj w końcówki włosów lub skórę głowy. Esencję migdałową równie dobrze możesz wkomponować w odżywkę do włosów, zwiększając tym samym jej „moc”.

Relaksujący i antystresowy

Produkt jest idealnym olejem do masażu, ponieważ pomaga opanować niepokój, nerwy i stres (w połączeniu z olejkiem jojoba, bądź olejkiem kokosowym tworzy idealną kombinację). Poza tym, można go stosować przy łagodnych stanach zapalnych skóry, takich jak suchość lub opryszczka.

Olejek z migdałów na czerwone rozstępy

100% czysty olejek z migdałów wspomaga krążenie, sprzyjając redukcji czerwonych rozstępów (źródło). Wykonując regularne masaże okrężnymi ruchami na dotkniętym obszarze, po kilku dniach powinnaś zauważyć pierwsze rezultaty. Właściwości produktu (kwasy tłuszczowe i witamina E) sprawiają, że skóra szybciej się regeneruje, pozostaje nawilżona i miękka.

Środek do demakijażu

Olejek migdałowy nadaje się również do zmywania makijażu, a przy okazji odżywia skórę. Wystarczy nałożyć kilka kropel na wacik i przetrzeć twarz.

Olejek migdałowy na swędzenie skóry

Bio olejek migdałowy eliminuje swędzenie skóry; zmiękczając zarówno skórę, jak i błony śluzowe. Preparat jest również stosowany w leczeniu łuszczycy, ponieważ łagodzi swędzenie w przypadku wykwitów skórnych. Goi stany zapalne i łagodzi podrażnienia.

Przeciwwskazania

100% naturalny olejek migdałowy można stosować bezpośrednio na skórę, bez ryzyka wystąpienia podrażnień. Specyfik zalecany jest w zasadzie do każdego rodzaju cery; również tej wrażliwej. Można go używać również u dzieci jako emolient. Mimo tego, że olej z migała nie powoduje alergii, osoby uczulone na orzechy i właśnie na migdały, powinny podejść do niego ze szczególną ostrożnością i wykonać mini test uczuleniowy na nadgarstku.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry