Olejek lawendowy – dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką?

Strona główna » Blog » Olejek lawendowy – dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką?


Kwiat lawendy ma ogromne znaczenie w produkcji naturalnych kosmetyków. Otrzymuje się z niego różnego rodzaju produkty; w tym olejek eteryczny, który znakomicie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Niejednokrotnie słyszeliśmy już o leczniczym zastosowaniu lawendy, której właściwości zachwalają nie tylko zwolennicy medycyny konwencjonalnej. Z rośliny tej powstaje między innymi olejek lawendowy o specjalnych wartościach leczniczych, który działa kojąco na przeróżne dolegliwości. Aby dowiedzieć się więcej o jego magicznym działaniu, zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem.

Lawenda – właściwości i zastosowanie

Lawenda lekarska to roślina znana od wielu stuleci, a jej właściwości lecznicze doceniane były już przez samego Hipokratesa. Roślina pochodzi z obszarów Morza Śródziemnomorskiego, a uprawia się ją głównie we francuskiej Prowansji i w południowej Chorwacji. Z kwiatu tej rośliny produkuje się między innymi eteryczny olejek lawendowy, który z kolei stosuje się między innymi w leczeniu schorzeń oddechowych i skórnych.

olejek eteryczny lawendowy

Często możemy spotkać w sklepach miód z lawendy! Nic w tym dziwnego, ponieważ roślina ta jest miododajna. Jej kwiat wyróżnia się urokliwym zapachem i pięknym fioletowym kolorem. Pomimo tego, że lawenda jest dość łatwą rośliną do uprawy, jej gorzki smak często odstrasza. Głównym produktem otrzymywanym z tej rośliny jest właśnie olejek eteryczny, który zawiera ponad 50% octanu linalonu, linalol i kamforę. Skład olejków eterycznych dostępnych na naszym rynku wykazuje jednak dużą zmienność i zależy między innymi od geograficznego położenia plantacji, oraz od warunków klimatycznych w których roślina dojrzewała.

Czas kwitnięcia lawendy to okres między czerwcem a wrześniem. Jej kwiat charakteryzuje się żywym fioletowym kolorem (niektóre gatunki uprawne mogą przybrać barwę białą, lub różową). Jak już wspominaliśmy wyżej, zastosowanie rośliny sprowadza się przede wszystkim do produkcji olejków eterycznych do twarzy, kąpieli, czy nawet na komary.

Olejek lawendowy – naturalny produkt zwalczający schorzenia

Naturalny olejek lawendowy ma uniwersalne zastosowanie w leczeniu. Wykorzystuje się go w aromaterapii, bólach głowy, bólach reumatycznych, jako lek na ukąszenia owadów, na problemy z bezsennością, stres, infekcje, czy chociażby poparzenia słoneczne. Główną jego zaletą jest jego uniwersalność, a także to, że można go stosować bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania. Dlatego też, eteryczny olejek lawendowy wykorzystuje się w lecznictwie naturalnym do masażów i wcierań w miejsca dotknięte schorzeniami (tj. korzonki, bóle mięśni, stłuczenia, zapalenie stawów, itp.).

Ten naturalny produkt świetnie sprawdza się także jako lek na problemy górnych dróg oddechowych. Wykorzystuje się go do inhalacji, domowej aromaterapii, a także można natrzeć nim bolące gardło. Kilka kropli olejku z dodatkiem cukru wzmaga apetyt. Pomaga on również w przypadku oparzeń słonecznych, działa moczopędnie, a nawet odgania uciążliwe komary.

Wspiera system nerwowy

Domowa aromaterapia z dodatkiem olejku z lawendy pozytywnie wpływa na system nerwowy, wspiera proces medytacji, przywraca równowagę wewnętrzną, pomaga w leczeniu depresji i niepokoju, zapewnia wewnętrzna harmonię. Wystarczy, że dodasz 10 kropli olejku eterycznego z lawendy do wody w dyfuzorze i już możesz cieszyć się naturalnym i relaksacyjnym zabiegiem w zaciszu własnego domu.

Poprawia jakość snu

Nasze ciało odpoczywa wtedy, gdy dostarczamy mu odpowiednio długi i nieprzerwany odpoczynek. Powinny o tym pamiętać przede wszystkim osoby, które miewają problemy ze snem. Codzienny stres, niepokój, stany lękowe, kłopoty w życiu prywatnym na pewno negatywnie wpływają na nasze życie. Dolegliwości te są bardzo powszechne zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Z pomocną dłonią przychodzi nam aromaterapia z olejkiem lawendowym, która wspiera relaks i tym samym, znacząco wpływa na jakość snu. A jeśli nie posiadasz dyfuzora, możesz śmiało zaaplikować kilka kropel olejku na poduszkę.

Aby ukoić nerwy po stresującym dniu, przed snem zalecamy również ciepłą kąpiel w wannie z dodatkiem kilkudziesięciu (około 20) kropel naturalnego olejku lawendowego. W ten sposób nie tylko się zrelaksujesz i wyciszysz, ale również umorzysz bóle głowy, stawów i mięśni.

Olejek lawendowy – ujędrnia i odmładza skórę

Ze względu na swoje właściwości, olejek z lawendy odmładza, regeneruje i ujędrnia skórę. W bardzo łatwy sposób można z niego przygotować naturalną maseczkę do twarzy. Oprócz kilka kropel wyżej wymienionego olejku, będziemy potrzebowali również łyżkę glinki kosmetycznej i trochę ciepłej wody. Cały preparat dokładnie mieszamy i nakładamy na twarz z pominięciem oczu i ust. Regularnie stosowana naturalna maseczka, wygładza skórę, sprawia, że staje się bardziej jędrna i odżywiona.

Pielęgnuje paznokcie

Wielu z nas miewa problemy z łamliwymi i rozdwajającymi się paznokciami. Jak się okazuje, również i z tym problemem nasz Bio produkt świetnie sobie radzi. Jeśli pragniesz mieć mocne paznokcie, wystarczy, że do 100 ml oliwy z oliwek dodasz kilkanaście kropel olejku z lawendy i całość podgrzejesz. A następnie, wymoczysz paznokcie w otrzymanym preparacie przez około 15 minut; 3-4 razy w tygodniu. Po kilku tygodniach takiej naturalnej aromaterapii Twoje paznokcie staną się zdrowsze i piękniejsze.

Naturalny odświeżacz powietrza

Eteryczny olejek lawendowy znajduje zastosowanie jako naturalny odświeżacz powietrza. 100% bio i bogaty w octan linalylu – składnik, który nie tylko odpowiada za przyjemny kwiatowo-ziołowy aromat oleju, ale również wyróżnia się nieprzeciętnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi.

Łagodzi dolegliwości menstruacyjne

Nasz produkt eteryczny znajduje zastosowanie również przy bardzo dokuczliwych, dolegliwościach menstruacyjnych. Zaleca się wykonywanie delikatnych masażów w okolicach dolnej część podbrzusza, a także pleców, celem uśmierzenia bólu. Wystarczy, że zaaplikujesz kilka kropel olejku z lawendy na dłoń i delikatnymi ruchami wykonasz masaż właśnie w tych okolicach.

Olejek lawendowy – przeciwwskazania

Mimo tego, że generalnie o naturalnych produktach eterycznych mówimy w samych superlatywach, musimy mieć na uwadze przeciwwskazania w ich stosowaniu. Olejek lawendowy nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, bądź karmiące piersią bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Warto zaznaczyć również, że niektóre osoby mogą być na niego uczulone, a niektórym po prostu może nie podobać się sam zapach lawendy. Nie powinniśmy się w takim przypadku zmuszać do stosowania preparatu. Poza tym, nie należy stosować produktu w przypadku występujących stanów zapalnych żołądka i jelit, wrzodów na żołądku, krwawień w przewodzie pokarmowym, czy dolegliwościach wątroby lub nerek. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zawsze najlepiej jest zasięgnąć porady lekarza specjalisty.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry