Olejek kokosowy – zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

Strona główna » Olejek kokosowy – zastosowanie w kosmetyce i w kuchni


Olejek kokosowy to ekologiczny produkt o uniwersalnym zastosowaniu nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni. Specyfik doskonale pielęgnuje skórę, ale może być również używany do wielu innych celów estetycznych.

Istnieje kilka powodów, dla których eteryczny ekstrakt z kokosa wyróżnia się na tle innych naturalnych olejków. Oprócz zawartości żelaza, oraz witamin K i E, preparat zawiera naturalne środki przeciwbakteryjne, takie jak kwas laurynowy. Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie jest zastosowanie tego ekologicznego specyfiku nie tylko w kosmetyce, zapraszamy do lektury!

Jak powstaje olejek kokosowy?

olej w słoiku

Olej kokosowy lub masło kokosowe, to substancja tłuszczowa uzyskiwana z tłoczenia miazgi kokosowej. Najpierw orzechy kokosowe zrywa się z drzewa i suszy na świeżym powietrzu, bądź w specjalnie przygotowanych piecach. Ekstrakt z orzecha pozyskuje się z miąższu rośliny, zwanej także: koprą. Kopra jest tłoczona w specjalnie do tego przygotowanej prasie, w której to powstaje finalny produkt. Zawartość olejku kokosowego to w około 90% tłuszcze nasycone. Preparat jest poza tym odporny na utlenianie i znajduje szerokie zastosowanie w segmencie beauty, oraz jako produkt spożywczy.

Olejek kokosowy i jego właściwości

Wyciąg z kokosa używa się przede wszystkim jako składnik pośredni do produkcji kosmetyków. Jednakże, ze względu na swoje walory odżywcze, wielu z nas stosuje go również w kuchni, zastępując zwykłe oleje roślinne do smażenia i gotowania, właśnie olejem z kokosu. Warto wymienić, że w ostatnich latach coraz popularniejsze stają się produkty spożywcze z kokosem, tj. mleko, woda, chipsy kokosowe, a nawet mąka z egzotycznych wiórków owocu.

Olejek kokosowy wykorzystuje się przede wszystkim jako dodatek do produkcji kosmetyków organicznych, takich jak kremy, balsamy, szampony, nawilżające olejki do ciała itp. Ale to nie wszystko! Olejek z kokosa ponadto wzmacnia i wybiela zęby, pielęgnuje skórę, pomaga dbać o włosy. A w przeprowadzonych badaniach stwierdzono także, że produkt znacznie przyspiesza metabolizm i redukuje poziom cholesterolu.

Jakie jest zastosowanie olejku kokosowego?

Kokos (Coconut nucifera) to pyszny tropikalny owoc, z którego wykorzystuje się praktycznie wszystko. Ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze, uznawany jest za superfood. Zauważmy, że istnieją 2 rodzaje oleju kokosowego: spożywczy i pielęgnacyjny (którego nie należy jeść). W dalszej części artykułu skupimy się przede wszystkim na kokosowej esencji używanej do produkcji kosmetyków.

Badania wykazały, że olej kokosowy skutecznie nawilża skórę, zwiększając zawartość lipidów (źródło). Dodatkowo, specyfik chroni ją przed niebezpiecznym oddziaływaniem promieni słonecznych. A dzięki swoim uniwersalnym właściwościom antybakteryjnym, środek może być stosowany do płukania jamy ustnej, redukując tym samym nieświeży oddech i eliminując bakterie.

Olejek kokosowy wspomaga proces metabolizmu

Może to zabrzmieć niewiarygodnie, ale dzięki swoim naturalnym ekstraktom, olejek kokosowy idealnie nadaje się do stymulowania przemian metabolicznych. Liczne badania dowodzą, że stosowanie produktu w codziennej diecie, ułatwia spalanie nagromadzonego w okolicy brzucha tłuszczu (źródło). A jak wszyscy wiemy, rejon brzuszny jest bardzo specyficzny, kiedy mówimy o odchudzaniu.

Naturalna odżywka do włosów

Naturalne substancje produktu łatwo wnikają we włosy i odżywiają je skuteczniej niż wiele sztucznych produktów, które kupujemy w sklepach. Oprócz nawilżania skóry głowy, zawarte w olejku minerały pomagają również zapobiegać przedwczesnemu wypadaniu włosów (problem z wypadaniem włosów? Sprawdź także: Olejek rozmarynowy – skarb natury). Dlatego tak wiele produktów do pielęgnacji skóry głowy i włosów zawiera właśnie wyciąg z tego egzotycznego owocu.

Nawilża skórę

kosmetyk z kokosa do ust

Osoby, które cierpią z powodu suchej skóry dłoni, twarzy, ust, lub innych części ciała, powinny stosować kosmetyczne preparaty z domieszką naturalnego ekstraktu z kokosa. A ponieważ olejek nawilża skórę i łagodzi swędzenie, jest tak chętnie stosowany w kremach pielęgnacyjnych przez wielu producentów kosmetyków.

Olejek kokosowy na blizny i oparzenia

Podobnie jak w przypadku olejku z drzewa sandałowego, czy olejku różanego, lecznicze składniki naszego dzisiejszego bohatera, znajdują zastosowanie w walce z uciążliwymi bliznami i skaleczeniami. Naturalne właściwości oleju kokosowego gwarantują natychmiastową ulgę przy stłuczeniach i zadrapaniach, nawilżając podrażnioną okolicę i tworząc tym samym barierę ochronną. A zawarte w produkcie minerały, ułatwiają regeneracje uszkodzonej tkanki.

Naturalny dezodorant

Jeśli ty również nie lubisz używać sztucznych dezodorantów, zrób sobie ekologiczny odświeżacz do ciała w domu! Świetnym pomysłem może okazać się połączenie proszku skrobi kukurydzianej, sody oczyszczonej i kilku kropli naturalnego olejku z kokosa, aby w ten sposób uzyskać przyjemny aromat. Spróbuj, ponieważ efekt jest zaskakująco skuteczny, a wyprodukowanie takiego bio odświeżacza powietrza nie jest ani kosztowne, ani skomplikowane.

Olejek kokosowy w aromaterapii

eteryczny olejek kokosowy

Konsystencja oleju, jak i jego zapach, znakomicie nadają się do masażów odprężających, a przy okazji, świetnie nawilżają skórę. Kilka kropel kokosowego olejku eterycznego możesz także dodać do dyfuzora aromaterapeutycznego, by w ten sposób cieszyć się domowym zabiegiem relaksacyjnym.

Idealny na brodę i po goleniu

A teraz coś dla panów, którzy delektują się „krzaczastymi” brodami 😉 Jednym z najskuteczniejszych sposobów dbania o zarost jest częste nakładanie oleju kokosowego, po uprzednim delikatnym myciu twarzy. W ten sposób, włosy na brodzie nie tylko będą się lepiej układać, ale już po pierwszym użyciu zaczną tryskać zdrowszą aparycją. Balsamy kosmetyczne z olejkiem kokosowym w składzie przydają się również po goleniu, gdyż łagodzą podrażnienia i przyspieszają gojenie się wszelkich drobnych skaleczeń.

Usuń dyskomfort w uszach

Kilka kropel letniego olejku na kilka sekund w uchu może zdziałać cuda, jeśli masz zatkane uszy spowodowane zmianą ciśnienia. Ale uważaj! Olej nie powinien być zbyt ciepły, aby się nie poparzyć.

Naturalna pasta do zębów.

Tak samo jak olejek eukaliptusowy, również i wyciąg kokosowy używa się do produkcji naturalnych past do zębów. Ponadto, jeśli dobrze poszukasz w internecie, znajdziesz setki ciekawych przepisów na domową pastę do mycia zębów z olejem kokosowym! Warto zaznaczyć, że coraz popularniejsze stają się pasty z kokosa (bez fluoru), tak ostatnio zachwalane przez miłośników produktów organicznych.

Stwórz naturalny odświeżacz powietrza

Buteleczki olejek

Zapach kokosa zawiera serię naturalnych środków relaksujących, które po ciężkim dniu pomogą zredukować uczucie zmęczenia i znużenia. Ponadto, sesje aromaterapeutyczne z udziałem kokosowego olejku eterycznego w roli głównej, podnoszą zdolności koncentracyjne i tworzą bardzo przyjemny zapach otoczenia.

Kosmetyczne zastosowanie oleju kokosowego

  • Środek oczyszczający, nawilżający i do demakijażu.
  • Dodatek do naturalnych mydeł pielęgnujących skórę.
  • Odpowiedni do produkcji ekologicznych dezodorantów domowej roboty.
  • Balsam do użytku kosmetycznego.
  • Idealny do mycia rzęs i powiek; usuwa wszystkie rodzaje makijażu, nawet te wodoodporne.
  • Stosowany do ochrony ust zarówno w gorącym, jak i zimnym klimacie, szczególnie wskazany przy suchych wiatrach.
  • W przypadku trądziku, stosuj regularnie jako balsam oczyszczająco-nawilżający.
  • W przypadku popękanej skóry pięt i łokci wymieszaj olej kokosowy i ze szczyptą soli w równych proporcjach. Następnie nałóż preparat, poczekaj kilka minut i usuń go razem ze suchą skórą.
  • Połącz Twoje ulubione olejki eteryczne z esencją z kokosu, aby przygotować naturalne mleczko do ciała. Polecane produkty eteryczne, które idealnie mieszają się z olejkiem kokosowym to: rumianek, lawenda, geranium, melaleuca, goździk lub róża.
  • W przypadku mężczyzn, olej kokosowy może być stosowany wraz z kremem​, lub balsamem po goleniu (kropla olejku tymiankowego sprawi, że preparat będzie miał jeszcze lepsze działanie).
  • Stosuj specyfik jako naturalny dezodorant, ponieważ działa antybakteryjnie, zadba o Twoją skórę i sprawi, że będzie pięknie pachnieć.
  • Olejek kokosowy stosuje się jako suplement do produkcji kremów anti-age; wygładza zmarszczki i redukuje ślady mimiczne.
  • Może być stosowany razem z balsamami do kąpieli.
  • Wzmacnia paznokcie i leczy infekcje grzybiczne.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry