jojoba w butelce i jej nasiona

Olejek jojoba – idealny środek do pielęgnacji skóry i włosów

Strona główna » Blog » Olejek jojoba – idealny środek do pielęgnacji skóry i włosów


Na naszej stronie poświęconej bio kosmetykom, nie mogło zabraknąć kolejnego naturalnego produktu do codziennej pielęgnacji: Olejek jojoba – to idealny preparat jeśli chcemy zadbać o zdrową skórę twarzy, oraz piękne włosy.

Skąd się bierze olej jojoba?

olejek jojoba

Olejek eteryczny jojoba pochodzi z nasion rośliny o nazwie Simmondsia chinensis. Krzew ten występuje na terenach pustynnych w północnym Meksyku i w południowych stanach USA (Arizona, California) i jest używany od wieków do leczenia oparzeń skóry i pielęgnacji zniszczonych włosów.

Olejek z jojoba – właściwości i zalety

Naturalny kosmetyk z jojoba jest bardzo popularny na całym świecie. Jest on świetnym źródłem witaminy E i dlatego używa się go do produkcji olejków eterycznych, kremów do twarzy, oraz szamponów. Jedną z największych zalet witaminy E jest to, że wykazuje ona silne działanie przeciwutleniające. A to z kolei oznacza, że aplikując ją na skórę sprawiamy, że jej komórki szybciej się regenerują i wolniej starzeją.

Olejek jojoba na twarz

kosmetyk z jojoba - krem

Specyfik świetnie sprawdza się podczas leczenia tzw. „worków pod oczami” i zmarszczek. A dzięki jego działaniu antyoksydacyjnemu, również wzmacnia i ujędrnia skórę. Olejek jojoba, podobnie jak preparat eteryczny z drzewa herbacianego, jest polecany w leczeniu trądziku i szeroko rozumianych problemów z cerą. Preparat należy stosować bezpośrednio na skórę. Jednak przez zastosowaniem, zaleca się dokładnie umyć twarz neutralnym mydłem i dobrze ją wysuszyć, aby produkt mógł szybciej się wchłonąć. Olejek eteryczny jojoba bardzo szybko wnika w skórę, a do tego, jest uważany za bardzo cenny kosmetyk przeciwdziałający zmarszczkom i neutralizujący wolne rodniki.

Idealny do pielęgnacji włosów

Olejek jojoba dba o przesuszone włosy i wspomaga ich wzrost. Jest bardzo podobny w składzie do naturalnych łojów wytwarzanych przez skórę głowy, dzięki czemu działa nawilżająco i pozostawia na włosach cienką warstwę, która chroni je przed czynnikami zewnętrznymi. Poza tym, produkt zawiera składniki odżywcze: witaminy A, E, D oraz przeciwutleniacze, co z kolei pozwala mu z łatwością wnikać we włosy i skórę głowy. Jego największą zaletą jest to, że nie zakłóca żadnego naturalnego procesu porostu włosów. W ręcz przeciwnie – pomaga im rosnąć zdrowiej.

Ekstrakt z jojoby możemy śmiało stosować jako olejek do masażu. Nadaje się idealnie również jako odżywka, a ponadto chroni włosy przed wodą morską i promieniami słonecznymi. Ten naturalny wyciąg z Ameryki Północnej jest również doskonałym środkiem ułatwiającym rozczesywanie.

Jak stosować na włosy

jojoba na włosy

Olejek jojoba do pielęgnacji włosów można stosować na wiele sposobów, w tym pod prysznic, czy do kąpieli. Wystarczy, że zmieszamy w pojemniku jedną część olejku jojoba z jedną częścią olejku do włosów i nałożymy na włosy, omijając ich nasadę. Następnie pozostawiamy mieszankę na 15 minut i zmywamy wodą. Cały proces należy powtarzać przez okres 15 dni.

Możemy również dodać go do naszego szamponu w proporcji ⅞ szamponu i ⅛ olejku jojoba. W ten sposób stworzymy naszą własną odżywkę do włosów. Chcąc zrobić preparat do codziennej pielęgnacji do bardzo zniszczonych włosów, należy wymieszać 4 części odżywki, 2 części oleju jojoba i 1 część kakao w proszku. A następnie, na uprzednio umyte włosy, nałożyć przygotowany preparat. A później pozostawić go na kilka minut i spłukać pod bieżącą wodą.

Olejek jojoba na zdrowe paznokcie

Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i regenerującym, nasz specyfik eteryczny pielęgnuje skórę i włosy. A ponadto zapobiega pogrubianiu się naskórka na paznokciach spowodowanym niedoborem minerałów i witamin. Dlatego jeśli zależy Ci na zdrowych i zadbanych paznokciach, zaopatrz się w olejek jojoba jak najszybciej. Aby wzmocnić paznokcie, wystarczy że regularnie (codziennie przez 15 dni) nawilżysz nasadę paznokci za pomocą wacika i pozostawisz aby olejek się wchłonął.

Stosowanie oleju jojoba

rosnąca roslina jojoby przy zachodzie słońca

Olejek eteryczny jojoba można stosować na wiele sposobów. Jeśli to możliwe, stosuj go w formie pierwotnej, bezpośrednio na skórę przy pomocy wacika. Naturalny wyciąg eteryczny jest dużo bardziej skuteczny niż kosmetyki (np. kremy), które co najwyżej zawierają pochodne jojoby.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania oleju jojoba są znikome, ponieważ jest to jeden z najbezpieczniejszych produktów dermatologicznych na rynku. W znikomych przypadkach, produkt może powodować miejscowe podrażnienia skóry wrażliwej. Pamiętaj jednak, że podczas stosowania tego olejku, należy unikać ekspozycji skóry na słońce, aby jej nie poparzyć promieniami słonecznymi.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry