Olejek jałowcowy i jego niesamowite właściwości

Strona główna » Blog » Olejek jałowcowy i jego niesamowite właściwości


Organiczny olejek jałowcowy (Juniperus communis) to produkt, który łagodzi bóle stawów, lumbago, lub rwy kulszowej. Dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne. Jest doskonałym środkiem obkurczającym naczynia żylne i limfatyczne, dlatego stosuje się go na zmęczone nogi i hemoroidy.

Charakterystyka drzewa jałowcowego

jałowiec iglasty

Jałowiec (Juniperus communis) to iglasty, wiecznie zielony krzew należący do rodziny sosnowych (Cupressaceae). Występuje przede wszystkim na terenach górskich w Ameryce Północnej, Europie i Azji Południowo-Zachodniej. Jałowca można rozpoznać po sztywnych liściach (zielonych lub niebieskich), czerwono-brązowym pniu, małych żółtych kwiatach i niebieskich lub czarnych owocach. Drzewo jałowcowe osiąga od 2 do 8 metrów wysokości, a jego liście po zmiażdżeniu wydzielają charakterystyczny cytrynowy, lub jabłkowy zapach (źródło).

Jak pozyskuje się olejek jałowcowy?

Olejek eteryczny z jałowca jest wytwarzany poprzez destylację parową liści, gałęzi, drewna i owoców (tzw. szyszkojagód). Jednak esencja pozyskiwana tylko z jagód rośliny wyróżnia się najwyższą jakością.

Właściwości olejku eterycznego z jałowca

olejek jałowcowy

Bohater tego artykułu, to bogaty w monoterpeny olejek balsamiczny, o białej lub żółtawej barwie i o zapachu terpentyny. Ekstrakt z drzewa jałowcowego posiada właściwości antyseptyczne, przez co idealnie nadaje się do leczenia nieprawidłowości skórnych, oraz bólu stawów. Ponadto pomaga w przemianach metabolicznych i działa pobudzająco, a dzięki swoim składnikom (alfa-pinen i kadinen), stymuluje układ odpornościowy i działa moczopędnie. Jałowcowy olejek eteryczny poleca się w rekonwalescencji i osłabieniu odporności organizmu, ponieważ pomaga przywrócić równowagę psychiczną i łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych (źródło).

Olejek Jałowcowy – zastosowanie

Gałęzie i owoce jałowca były używane już w czasach starożytnych do celów leczniczych i spirytualnych. Roślina jest bardzo popularna jako mieszkalna roślina ozdobna, a jej aromatyczne drewno wykorzystuje się do produkcji mebli i ołówków. Jak już wspomnieliśmy wyżej, olejek jałowcowy używany w aromaterapii, wytwarza się poprzez destylację parową liści, gałęzi, drewna i owoców. Preparat charakteryzuje się jasną barwą o wodnistej lepkości, a także świeżym, klarownym, lekko drzewnym i owocowym zapachu.

Naturalny ekstrakt z drzewa jałowcowego stosuje się do pielęgnacji cery, na rany, wypryski, zapalenia skóry, a nawet hemoroidy. Podobnie jak olejek cedrowy, również i preparat jałowcowy używa się do leczenia dróg oddechowych. Warto wspomnieć, że świeży, uspokajający zapach olejku jałowca łagodzi stres i niepokój (Problemy ze stresem? Przeczytaj także: Olejek Lewandowydlaczego warto mieć go zawsze pod ręką).

Wyciąg jałowcowy stosuje się także:

olejek z jałowca
  • W leczeniu chorób metabolicznych i krążenia, takich jak artretyzm, otyłość, cellulit.
  • W przypadku problemów nerwowych, takich jak niepokój lub stres.
  • Wykorzystuje się do produkcji kosmetyków, mydeł, środków owadobójczych i detergentów.
  • Jest szeroko stosowany do produkcji napojów alkoholowych (zwłaszcza dżinu), oraz jedzenia.
  • Po rozcieńczeniu parę kropel w wodzie, służy do eliminacji pcheł i kleszczy u psów.

Dla osób zafascynowanych aromaterapią, informujemy, że po rozpyleniu w dyfuzorze, specyfik czyści i rewitalizuje powietrze. Jeśli chcesz użyć olejku jałowcowego ze względu na jego niesamowite właściwości lecznicze i łagodzące, wypróbuj poniższe metody:

  • Sesje aromaterapeutyczne: Użyj dyfuzora aromaterapeutycznego, aby rozpylić olej w swoim domu. Pomoże to złagodzić problemy emocjonalne, takie jak nałogi, napięcie nerwowe lub zwykły kac.
  • Olejek do masażu: Pomaga załagodzić bóle stawów, bóle podczas oddawania moczu, czy problemy zmęczonych mięśni. Możesz również dodać kilka kropel produktu do kąpieli.
  • Dodaj kilka kropli olejku do balsamów i kremów jeśli cierpisz na problemy z cerą, takie jak tłusta skóra, trądzik, zapalenie skóry lub łuszczyca (Problemy ze skórą, przeczytaj także: Olejek Neroli – cudo z kwiatów pomarańczy).
  • Użyj kompresu z kilkoma kroplami olejku w leczeniu egzemy, zapalenia stawów i infekcji górnych dróg oddechowych.

Korzyści ze stosowania olejku eterycznego z jałowca

Olejek z jałowca charakteryzuje się właściwościami przeciwreumatycznymi, ściągającymi, wiatropędnymi, oczyszczającymi i antyseptycznymi. Ten relaksujący ekstrakt pomaga złagodzić problemy emocjonalne, takie jak niepokój i zmęczenie psychiczne. Olejek jałowcowy możesz stosować miejscowo, aby złagodzić szereg problemów skórnych i włosów, takich jak trądzik, łuszczyca, wypadanie włosów i łupież (czytaj także: Olejek Jojoba – na problemy skóry i włosów).

Preparat pomaga zwalczać problemy związane z zatrzymywaniem płynów w organizmie i hamuje pojawianie się cellulitu. Warto wspomnieć, że olejek z jałowca to także znakomity środek antyseptyczny, który chroni rany przed infekcją. Badania wykazały, że produkt pomaga także w walce z chorobami związanymi z nieprawidłowym krążeniem i gromadzeniem się toksyn, takimi jak zapalenie stawów, czy kamienie nerkowe (źródło).

Niektóre korzyści lecznicze produktu:

  • Działa przeczyszczająco i pomaga regulować cykl menstruacyjny u kobiet
  • Chroni przed problemami żołądkowymi, takimi jak zaburzenia trawienne, fermentacja jelitowa i zapalenie okrężnicy
  • Łagodzi hemoroidy. Wystarczy dodać kroplę do wody do kąpieli.

Przeciwwskazania:

Generalnie olejek eteryczny z jałowca jest nietoksyczny i nie uczula, chociaż w nielicznych przypadkach może wywoływać niepożądane reakcje alergiczne. Pamiętaj zatem, aby przetestować niewielką ilość preparatu na skórze przed jego użyciem. Nałóż 1-2 krople rozcieńczonego olejku na ramię, aby sprawdzić, czy wystąpi reakcja. W razie zaczerwienienia, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.

Esencja jałowcowa doskonale łączy się z cyprysem, cedrem, lawendą, limonką, grejpfrutem, geranium, bergamotką i szałwią. Należy pamiętać, że nie powinno się stosować produktu u kobiet w ciąży lub bardzo małych dzieci. A jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę nerek lub wątroby, powinieneś zasięgnąć porady lekarza przed użyciem olejku.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry