Olejek imbirowy na odwagę i dobre samopoczucie

Strona główna » Blog » Olejek imbirowy na odwagę i dobre samopoczucie


Olejek imbirowy pozyskuje się w procesie dość skomplikowanej destylacji korzenia imbiru. Założę się, że ów roślina jest wam wszystkim świetnie znana, ponieważ bardzo często używamy jej „proszkowej” wersji w kuchni. Nieprzeciętne właściwości imbiru wykorzystuje się także w lecznictwie naturalnym i to już od ponad 6000 lat; głównie w medycynie ajurwedyjskiej. Olejek z imbiru to znakomite rozwiązanie na wszelakiego rodzaju stany zapalne (wewnętrzne lub zewnętrzne), przewodu pokarmowego, a także infekcje. Poza tym, preparat wyróżnia się ponadprzeciętnym działaniem antyseptycznym, przeciwzapalnym, przeciwbólowym i wykrztuśnym. Stosowany w aromaterapii – dodaje odwagi i poprawia nastrój. Właściwości przeciwzapalne z kolei, czynią z tego specyfiku potężne remedium przeciwbólowe, które używa się w regenerujących kąpielach i masażach.

Imbir – charakterystyka rośliny

imbir korzeń

Imbir (z łacińskiego: Zingiber Boehm) pierwotnie pochodzi z rejonów południowo-wschodniej Azji (Chiny, Indie, Indonezja). Roślina była już bardzo dobrze znana w czasach starożytnych, w których to wykorzystywano ją zarówno do celów gastronomicznych, jak i leczniczych. Dzisiaj krzewinkę hoduje się w wielu krajach świata w Australii, Afryce, Azji i Oceanii. Imbir to zdecydowanie roślina ciepłolubna. Niestety, ale w naszym pięknym kraju jest zbyt zimno, aby można było ją uprawiać w ogrodach. Jednak w myśl powiedzenia: „dla chcącego nic trudnego„, bez problemu przyjmie się w domu jako dekoracyjne zioło doniczkowe. Imbir to jak najbardziej roślina jadalna, która z roku na rok zyskuje coraz to większą popularność. Jej łodyga może osiągać nawet do 100 cm wysokości; a w dodatku charakteryzuje się żółto-fioletowymi kwiatami i długimi (podłużnymi) liśćmi. Sam korzeń imbiru jest gruby, kręty, koloru szarego na zewnątrz i żółto-brązowego wewnątrz (źródło).

Jak widzisz, kłącze imbiru to praktycznie same zalety dla naszego zdrowia. Między innymi dlatego wykorzystuje się je nie tylko w gastronomii, ale także do produkcji organicznych kosmetyków. Nie dziwota zatem, że z rośliny destyluje się także olejek imbirowy, którego właściwości, zalety i najważniejsze zastosowania przedstawiam poniżej.

Olejek imbirowy – przeciwzapalny i przeciwbólowy

eteryczny olejek imbirowy

Olejek imbirowy pozyskiwany jest w wyniku destylacji parą wodną i charakteryzuje się silnym działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Ponadto, jak wskazano w badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food and Chemical Toxicology (źródło), olejek z imbiru ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które czynią go skutecznym lekiem przeciwko różnego rodzaju grzybom i bakteriom. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i wykrztuśne, ten naturalny preparat eteryczny to jeden z najpotężniejszych środków przeciwbólowych, którego najzwyczajniej w świecie nie może zabraknąć w naszych domach :).

Olejek z imbiru – właściwości

Leczniczy ekstrakt z imbiru lekarskiego jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje niesamowite właściwości lecznicze i kulinarne; zwłaszcza w starożytnych cywilizacjach Chin, Indii i Grecji. Olejek eteryczny z imbiru wyróżnia się delikatną i lekką konsystencją, żółtym kolorem i przyjemnym korzennym aromatem. Zapach specyfiku zmienia się w zależności od sposobu produkcji i jakości użytego korzenia. Uważa się, że najbardziej aromatyczny olej pochodzi z destylacji świeżych bulw azjatyckiego zioła.

Stosowany miejscowo łagodzi ból, a także promuje prawidłowe krążenie krwi. Dodatkowo, wielu ekspertów od aromaterapii chętnie sięga po eteryczny olejek imbirowy, ze względu na jego właściwości uspokajające i wspomagające trawienie. Tak naprawdę, jest to jedno z najpopularniejszych zastosowań tego specyfiku! Mam tu na myśli: łagodzenie wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, takich jak nudności, niestrawność, biegunka, wzdęcia, a nawet wymioty (Problemy z trawieniem? Zapoznaj się także z niesamowitymi właściwościami olejku z lebiodki pospolitej).

Zastosowanie olejku imbirowego

Jak już wspomniałem, szerokie zastosowanie olejku imbirowego przypisuje się jego ponadprzeciętnym właściwościom przeciwzapalnym, trawiennym, wykrztuśnym, antyseptycznym, wiatropędnym, przeciwbólowym i pobudzającym. Specyfik przydaje się w łagodzeniu przeróżnych komplikacji zdrowotnych, takich jak:

  • Żołądek i jelita: olejek z imbiru wspomaga prawidłowe trawienie i może być świetnym remedium na skurcze, niestrawność i wzdęcia. Specyfik zwiększa apetyt, zatem jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących przybrać na wadze, lub dla tzw. „niejadków”.
  • Zatrucie pokarmowe: właściwości antyseptyczne olejku imbirowego mogą pomóc w leczeniu zatruć pokarmowych, a także tym osobom, które cierpią na infekcje jelitowe.
  • Problemy z oddychaniem: specyfik znakomicie spisuje się w zabiegach inhalacyjnych, lub w aromaterapii i jest idealny dla osób z problemami górnych dróg oddechowych. Pomoże załagodzić kaszel, grypę, astmę, zapalenie oskrzeli i duszności. Warto zauważyć, że świeży imbir pomaga usunąć śluz w gardle i płucach, toteż chętnie dodaje się go do herbat i naparów. Aby wykonać sesję inhalacyjną w domu, dodaj 2-3 krople oleju do gorącej wody, a następnie (z zamkniętymi oczami) przez około 5 minut, wdychaj lecznicze napary.
  • Choroby serca: regularne stosowanie oleju może pomóc zmniejszyć ryzyko zakrzepów krwi i miażdżycy, a także obniżyć poziom złego cholesterolu (źródło). Specyfik rozgrzewa, pomaga na zimne stopy i dłonie.
  • Przeciw nudnościom i wymiotom: olejek imbirowy spisze się doskonale przy nudnościach i wymiotach podczas długiej podróży samochodem, samolotem, czy pociągiem. Spryskaj chusteczkę preparatem i wdychaj w trakcie podróży.
  • Masaż regeneracyjny: dodając kilka kropel (4-6) produktu do 10 ml olejku bazowego z kokosa, a otrzymasz idealną miksturę do regenerujących masaży.
  • Na trądzik: mieszając 10 kropli bio olejku imbirowego na 200 ml wody, otrzymasz DIY tonik do pielęgnacji skóry tłustej ze skłonnością do trądziku.
  • Do kąpieli, lub w masażu przeciw bólom: użyty w masażu, lub dodany do kąpieli, olejek z imbiru może pomóc zwalczyć bóle reumatyczne, artretyzm, bóle zmęczonych lub/i naciągniętych mięśni, bóle pourazowe, infekcje skóry.

Przeciwwskazania

Korzeń imbiru pod żadną postacią nie powinny spożywać kobiety w okresie ciąży, ani małe dzieci poniżej 3 roku życia. Jeśli przyjmujesz leki, skonsultuj się z lekarzem, ponieważ imbir może wchodzić z nimi w interakcje. Ponadto, jeśli zażywasz medykamenty rozrzedzające krew, takie jak aspiryna lub warfaryna, nie przyjmuj imbiru bez uprzedniej zgody lekarza.

Pamiętaj, że spożywanie dużej ilości zioła może podrażniać i powodować problemy żołądkowe. W razie jakichkolwiek wątpliwości co to stosowania olejku imbirowego, skontaktuj się z lekarzem, który na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry