Olejek grejpfrutowy i jego magiczny limonen

Strona główna » Olejek grejpfrutowy i jego magiczny limonen


Historia i pochodzenie grejpfruta (Citrus Paradisi) nie są do końca znane. Większość źródeł informuje jednak, że roślina pochodzi z karaibskiej wyspy Jamajka (źródło). Pozyskiwany ze skórki owocu (a nie z pestek) olejek grejpfrutowy znajduje szerokie zastosowanie między innymi w aromaterapii. Podobnie jak inne olejki eteryczne z owoców cytrusowych, również i wyciąg z grejpfruta otrzymuje się w procesie kompresji na zimno. A ze wzgldu na swoje lecznicze właściwości, z roku na rok zyskuje coraz to większą sławę na całym świecie.

Jak stosować olejek grejpfrutowy?

olejek grejpfrutowy

Dzięki komponentom pobudzającym układ limfatyczny, ekstrakt jest powszechnie uznawany za środek odtruwający. Eteryczny olejek grejpfrutowy pomoże nam usunąć toksyny i nadmiar płynów z organizmu, a ponadto ułatwi spalanie tłuszczu. Ekstrakt z owocu stosuje się również:

  • W leczniczych sesjach inhalacyjnych. Produkt ukoi kaca, bóle głowy, zmęczenie psychiczne, a nawet depresję.
  • Jako dodatek do produktów kosmetycznych pielęgnujących skórę i włosy. Olejek z grejpfruta często dodaje się do kremów i balsamów na trądzik, oraz kosmetyków zapobiegających przetłuszczaniu się skóry.
  • W walce z nadwagą. Eteryczny olejek grejpfrutowy zmniejsza apetyt, a łącząc specyfik z olejkiem z paczuli, spotęgujemy jego działanie.
  • Jako odświeżacz powietrza i dezodorant. Jego przyjemna woź owoców cytrusowych, eliminuje nieprzyjemne zapachy z kuchni i łazienki.
  • Do relaksujących masażów. Podobnie jak olejek rumiankowy, również i wyciąg grejpfrutowy uśmierzy bóle mięśni, stawów, skurcze menstruacyjne i bóle głowy.

Olejek z grejpfruta i jego magiczny składnik

Głównym składnikiem olejku grejpfrutowego (około 90%) jest tzw. limonen – element znajdujący się w skórce owocu, z której to pozyskuje się esencję eteryczną. Najnowsze badania dowodzą, że limonen w grejpfrucie wykazuje cały szereg właściwości zdrowotnych, a nawet przypisuje mu się działanie przeciwnowotworowe (źródło).

Do pozostałych składników olejku z grejpfruta należą: linalol, tujena, mircen, terpinen, pinen, cytronellol, kaprynaldehyd, octan decylu i octan nerylu. Warto również zaznaczyć, że specyfik, jest bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę C, a także w witaminę A i likopen.

Olejek grejpfrutowy – zastosowanie preparatu

Jedną z największych zalet olejku grejpfrutowego jest jego pozytywne oddziaływanie na układ limfatyczny, który to z kolei odgrywa niesłychanie ważną rolę w procesie detoksykacji organizmu. Używając esencji z grejpfruta zwiększasz aktywność gruczołów limfatycznych (chłonnych). W ten sposób nie tylko oczyścisz organizm z toksyn, ale także wzmocnisz jego odporność.

Nie możemy zapomnieć, że olejek eteryczny z grejpfruta jest również znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych. Przeprowadzone badania sugerują, że produkt zwalcza następujące szczepy bakterii: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Serratia marcescens, Enterococcus faecalis, Salmonella thyphimurium, Staphylococcus epidermidis, y Proteus vulgaris (źródło).

Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających i witaminie C, olejek grejpfrutowy wspomaga układ odpornościowy. Poza tym, zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym, takim jak: przedwczesne starzenie się, problemy ze wzrokiem (zwyrodnienie plamki żółtej), słaby słuch, problemy z układem nerwowym i wiele innych.

Pozostałe korzyści wyciągu z grejpfruta:

  • Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, preparat przyspiesza gojenie się ran i skaleczeń (Przeczytaj także: 10 zastosowań olejku eukaliptusowego).
  • Wspiera funkcje endokrynologiczne. W szczególności prawidłowe wydzielanie hormonów i enzymów.
  • Sprzyja produkcji soków żołądkowych i żółci, co ułatwia trawienie i ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Podobnie jak inne olejki cytrusowe, olejek z grejpfruta stosowany w aromaterapii działa przeciwdepresyjne, zapewniając uczucie odprężenia; podnosi na duchu. Uczeni informują, że wdychanie specyfiku zwiększa koncentrację i czujność (źródło).

Jak aplikować olejek grejpfrutowy?

Analogicznie do olejku eterycznego z bergamotki, także ekstrakt z grejpfruta można śmiało rozpylać przy użyciu dyfuzora, lub nakładać miejscowo na skórę (np. do masażu). Esencję równie dobrze można dodawać do wody pitnej i do napojów. Zalecamy jednak skonsultować się z lekarzem przed spożyciem preparatu. Poniżej przedstawiamy kilka dodatkowych zastosowań olejku grejpfrutowego:

  • Wymieszaj 2-3 krople preparatu z olejkiem jojoba (1:1) i wykonaj masaż odpowiedniej części ciała, celem złagodzenia skurczy menstruacyjnych, bóli mięśni i stawów.
  • Aby złagodzić stany depresyjne, lub poprawić nastrój, dodaj 2-3 krople do dyfuzora aromaterapeutycznego i rozpyl w pomieszczeniu, w którym przebywasz.
  • Wymieszaj dwie krople z olejkiem kokosowym. Tak otrzymany preparat używaj do masażów na cellulit.
  • Pij wodę z dodatkiem kilku kropelek olejku grejpfrutowego, aby poprawić pracę nerek i wątroby.

Olejek z grejpfruta – przeciwwskazania

Tak jak większość olejków eterycznych, również i olejek z grejpfruta jest silnie skoncentrowany. Dlatego też, przed użyciem należy rozcieńczyć go z olejkiem nośnym (migdałowym, jojoba, kokosowym i oliwą z oliwek), a dopiero później aplikować

Przed spożyciem produktu zalecamy zapoznać się z opinią lekarza, aby wykluczyć wszelkie ewentualne przeciwwskazania. Preparat stosowany bezpośrednio na skórę może wywoływać miejscowe reakcje alergiczne. Zalecamy zatem przeprowadzenie testu na nadgarstku, aby upewnić się, że olejek nie spowoduje żadnych przykrych niespodzianek.

Olejki eteryczne z cytrusów należy stosować z dużą ostrożnością, ponieważ mogą zwiększać nadwrażliwość skóry na promienie ultrafioletowe. Zatem, nie aplikuj olejku z grejpfruta przed ekspozycją ciała na słońce, zwłaszcza jeśli masz suchą lub wrażliwą skórę.

Kobiety w ciąży nie powinny używać olejku eterycznego z grejpfruta bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Ponadto dzieciom do lat 6 również nie powinny korzystać z tego naturalnego kosmetyku.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry