Olejek cyprysowy – naturalny ekstrakt antyseptyczny

Strona główna » Blog » Olejek cyprysowy – naturalny ekstrakt antyseptyczny


Pozyskiwany z wiecznie zielonego i ciemnolistnego drzewa, olejek cyprysowy znajduje zastosowanie zarówno w aromaterapii, jak i w leczeniu miejscowym różnych przypadłości. Wysokie, smukłe i stożkowate drzewo cyprysowe (Cupressus L.) jest dobrze znane miłośnikom naturalnych olejków, a z jego małych iglastych listków w procesie destylacji, powstaje wielozadaniowa esencja eteryczna. Cyprys to drzewo pochodzące z południowej Europy i z Azji (Cypr, Libia, Iran), a sama nazwa pochodzi od wyspy Cypr na Morzu Śródziemnym. W starożytności, ta ciemnozielona roślina była symbolem nieśmiertelności, ale także smutku i żałoby.

Drzewo cyprysowe

Cyprys może żyć nawet do 2000 lat, a ponadto, charakteryzuje się wyjątkowo solidnym drewnem. Jest on symbolem ciszy i spokoju, dlatego często możemy go spotkać na cmentarzach i w parkach. W przeszłości, jego gałązkami zdobiono grobowce odeszłych na „tamten świat” osób, a nawet wrzucano je do trumien na znak żałoby.

Drzewo cyprysowe rośnie na obszarach wilgotnych, a jego miękkie drewno jest idealne do produkcji wszelkiego rodzaju przyborów kuchennych. Dawniej, Fenicjanie i Kreteńczycy używali go do budowy domów i łodzi, podczas gdy Egipcjanie – do robienia sarkofagów. Grecy natomiast, rzeźbili posągi swoich bogów wykorzystując właśnie drewno z cyprysa (źródło).

Cyprys przez wieki był ceniony przez starożytne cywilizacje ze względu na swoje właściwości lecznicze. Na przykład, Chińczycy żuli liście rośliny, aby leczyć tym samym dziąsła, podczas gdy Grecy uwielbiali kojący zapach cyprysu i używali go do oczyszczania zmysłów. Dziś olej z cyprysa jest używany zarówno w środowisku przemysłowym, jak i leczniczym.

Olejek cyprysowy – charakterystyka

olejek cyprysowy w butelce

Olejek cyprysowy jest bezbarwny, charakteryzuje się drzewnym zapachem z nutą przypraw i używa się go zarówno w środowisku przemysłowym, jak i leczniczym. Ekstrakt wykorzystuje się do produkcji perfum i świeżo pachnących kosmetyków. Lekko słodki i balsamiczny ton esencji, dodaje śmiałą nutę do męskich wód kolońskich i mydeł.

Tak jak większość olejków eterycznych, także i olejek cyprysowy można aplikować miejscowo, lub wdychać w kuracyjnych sesjach inhalacyjnych. Ostatnio przeprowadzone badania sugerują, że specyfik pomaga regulować krążenie krwi, a także łagodzi problemy menstruacyjne u kobiet (więcej informacji). Poza tym, ekstrakt z cyprysa udrażnia układ limfatyczny, zmniejsza retencje wody w organizmie, oraz rozluźnia mięśnie.

Jak stosować olejek cyprysowy?

  • Inhalacja z użyciem olejku eterycznego z cyprysa – idealny na uspokojenie i relaks zmysłów. Może również pomóc złagodzić zaburzenia z oddychaniem przy astmie i zapaleniu oskrzeli.
  • Jako olejek do masażu przy problemach z: astmą, artretyzmem, reumatyzmem, skurczami. Możesz go również śmiało dodawać do kąpieli.
  • Dodaj go do swojego ulubionego kremu, na problemy ze skórą i na walkę z żylakami. Ekstrakt charakteryzuje się również działaniem ściągającym, który pomaga przy problemach przekrwionej skóry.
  • Przy krwawieniu z nosa, nałóż kilka kropli na zimny kompres i przyciśnij, aby powstrzymać krwawienie.
  • Dodaj kilka kropel olejku do miski z ciepłą wodą, aby odświeżyć i oczyścić nogi i stopy.

Na co pomaga olejek cyprysowy?

Eteryczny olejek cyprysowy znajduje zastosowanie w leczeniu problemów układu oddechowego i niewydolności krążenia (np. cellulit i żylaki).

  • Uśmierza ból: wykonuj masaże na dotkniętych obszarach ciała. Uniwersalne składniki preparatu mogą złagodzić reumatyzm, choroby zwyrodnieniowe stawów i bóle mięśni.
  • Wzmacnia tkanki: cyprys charakteryzuje się nieprzeciętnymi właściwościami ściągającymi, które wzmacniają tkanki dziąseł, skóry i mięśni.
  • Lecz rany: ze względu na wysoką zawartość kamfenu, olejek cyprysowy to idealny produkt antyseptyczny, który przyspiesza gojenie się ran wewnętrznych i zewnętrznych. (Przeczytaj więcej: Olejki eteryczne na rany, skaleczenia, zadrapania)
  • Środek moczopędny: wspomaga trawienie i zapobiega tworzeniu się gazów w jelitach. Zmniejsza również stany zapalne, oczyszcza nerki, usuwa toksyny i nadmiar wody z organizmu.
  • Obkurcza naczynia krwionośne i pomaga zatrzymać krwawienie. Olejek cyprysowy stosują osoby zmagające się z żylakami i cellulitem.
  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby utrzymując produkcję żółci na odpowiednim poziomie. Chroni również wątrobę przed wszelkiego rodzaju infekcjami.
  • Wpływa relaksująco na układ nerwowy: działa uspokajająco na nasz umysł i ciało. Może korzystnie oddziaływać na osoby, które w przeszłości doznały poważnej traumy.

Przeciwwskazania

Olejek eteryczny z cyprysu jest ogólnie bezpieczny, nietoksyczny, niedrażniący. Mimo tego, nie należy go spożywać. Jak w przypadku każdego naturalnego ekstraktu, przed nałożeniem na skórę, radzimy najpierw przetestować niewielką jego ilość na nadgarstku, aby upewnić się, że nie wywoła reakcji alergicznych.

Przed aplikacją oleju, rozcieńcz go z olejkiem nośnym np. olejek jojoba, lawenda, bergamota, lub olejek arganowym. Zawsze radzimy skonsultować się z lekarzem przed użyciem specyfiku.

Nie zaleca się stosowania olejku cyprysowego przez kobiety w ciąży i młode mamy karmiące piersią. Nie należy go również aplikować u niemowląt i u bardzo małych dzieci poniżej 6 roku życia.

Na koniec; zalecamy zakup olejków eterycznych od renomowanego producenta, aby mieć pewność, że produkt który nabywamy został wyprodukowany ze składników najwyższej jakości.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry