Olejek arganowy, zwany także pustynnym złotem, to nie tylko naturalny kosmetyk do codziennej pielęgnacji włosów i skóry, ale także produkt spożywczy. Pozyskuje się go po uprzednim wysuszeniu na słońcu ziaren drzewa arganowego (Argania spinosa), które następnie poddaje się procesowi tłoczenia na zimno. Cały etap produkcji wyciągu z argany przebiega w sposób naturalny i bez stosowania groźnych chemikaliów, a sam specyfik charakteryzuje się jasnozłotym, lub ciemnym kolorem o delikatnym zapachu.
Spis Treści
Pochodzenie rośliny

Ceniona przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze, Argania żelazna, to gatunek rośliny kwitnącej, która występuje tylko na wapiennych i półpustynnych ziemiach południowo-zachodniego Maroka. Argan to drzewo, które osiąga od 8 do 10 metrów wysokości i żyje nawet do 200 lat. Rośnie na obszarach między Tiznit i Essaouira w Maroku, a za swoje walory nadano jej przydomek: „pustynne złoto„. Argania żelazna charakteryzuje się drobnymi liśćmi o długości 2-4 cm i małymi kwiatami z pięcioma zielonkawo-żółtymi płatkami. Ze względu na swoje cenne właściwości lecznicze, bogate w olej nasiona argany znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale również w kuchni. Z tego powodu chociażby, nie mogło zabraknąć ów olejku eterycznego na moim blogu.
Olejek arganowy – właściwości

Eteryczny olejek arganowy składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (80 procent), przeciwutleniaczy i witaminy E. Preparat jest również bogaty z beta-karotenoidy, skwalen, fitosterole i gamma-tokoferol, a wysoka zawartość utleniaczy, ułatwia naturalną konserwację olejku.
Aby móc w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw olejków eterycznych, musimy być pewni, że zostały one wyprodukowane tylko z naturalnych składników i przy zachowaniu odpowiednich standardów. Dlatego tak ważne jest, abyśmy zawsze zwracali uwagę na opakowanie produktu przy jego kupnie. Każdy olejek eteryczny 100% naturalny musi bowiem posiadać odpowiedni certyfikat jakości na etykiecie. Nie inaczej jest w przypadku olejku arganowego. Dokonując jego zakupu, powinniśmy zawsze upewniać się, że jest on w 100% naturalny, czysty i bez domieszek niepotrzebnych chemikaliów.
Olejek arganowy – idealny środek do włosów i twarzy
Ze względu na swoje właściwości, olejek arganowy znajduje wiele zastosowań w kosmetyce.

- Produkt możemy stosować w czystej postaci, lub jako domieszkę do kosmetyków, takich jak kremy do twarzy, emulsje, żele do kąpieli, szampony do włosów czy produkty do peelingu.
- Olejek arganowy świetnie nawilża włosy, nadając im blask i witalność. A dzięki aktywnemu składnikowi lupeol, odżywia paznokcie, wzmacnia je i chroni. Ekstrakt doskonale sprawdza się jako olejek do ciała, ponieważ sprzyja odbudowie warstwy hydrolipidowej skóry.
- Fantastycznie nadaje się do skóry tłustej ze skłonnością do trądziku (podobnie jak eteryczny olejek cedrowy), pomagając w zwalczaniu uciążliwych zaskórników. A poza tym, nie jest tłusty i łatwo wnika w skórę.
- Ekstrakt działa leczniczo na oparzenia i rany, a poza tym stosuje się go do redukcji czerwonych rozstępów. (problemy z rozstępami? Zobacz także: olejek rozmarynowy: właściwosci i zastosowanie).
- Olejek arganowy to znakomity preparat do zwalczania oznak starzenia się skóry. Działa przeciwstarzeniowo, redukując i zapobiegając pojawianiu się zmarszczek, oraz nadając twarzy blask, elastyczność i gładkość.
- Łagodzi podrażnienia skóry i zaczerwienienia.
- Działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.
Jego użycie jest bardzo proste. Wystarczy nałożyć na dłoń kilka kropel ekstraktu, a następnie wmasować w dane miejsce.
Olejek arganowy i jego zastosowanie spożywcze

Olejek arganowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wersję spożywczą specyfiku wytwarza się jednak w trochę inny sposób niż kosmetyk eteryczny. Z nasion, które przeszły już proces prażenia pod ciśnieniem, pozyskuje się ekstrakt, który z kolei wyróżnia się ciemnym kolorem i bardziej intensywnym zapachem niż olejek eteryczny. A ponieważ spożywczy olejek z argany to produkt światłoczuły, należy go przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze powyżej 25 stopni. Pamiętaj, że nieodpowiednia konserwacja powoduje, że może stracić swoje właściwości.
Przeczytaj także: Olejek z czarnuszki – złoto faraonów
Spożywcze zastosowanie olejku arganowego:
- Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, specyfik sprawdza się w leczeniu hipercholesterolemii oraz chorób układu krążenia i dolegliwości reumatycznych.
- Jest silnym przeciwutleniaczem, bogatym w tokoferole.
- Pomaga zmniejszyć wchłanianie cholesterolu w jelicie dzięki zawartości spinasterolu. Posiada właściwości przeciwnowotworowe.
- Wspiera trawienie, zwiększając stężenie pepsyny.
- Poprawia pracę wątroby.
Olejek arganowy do jedzenia najczęściej można znaleźć w sklepach z produktami ekologicznymi, lub u zielarzy. Śmiało można go używać jako dressing do sałatek, do gotowania, a także profilaktycznie spożywać łyżeczkę czystego oleju na dzień.
Przeciwwskazania
Jeśli chodzi o zastosowanie kosmetyczne, olej arganowy może powodować podrażnienia oczu lub skóry, jeśli jest niewłaściwie stosowany. Ponadto u osób z wrażliwą skórą, zaleca się wcześniejszą konsultację z lekarzem.
Naturalny olejek arganowy może być wszechstronnie używany przez każdego z nas. Jedynie osoby uczulone na którykolwiek składnik tego produktu, lub przejawiające jakąkolwiek chorobę skóry, powinny skorzystać z konsultacji medycznej przed jego zastosowaniem.