kwiat lawendy

Hydrolat lawendowy

Strona główna » Hydrolat lawendowy


Podobnie jak olejki eteryczne, hydrolat lawendowy także powstaje w naturalnym procesie destylacji kwiatków lawendy przy użyciu pary wodnej. W ten oto sposób powstaje wysokiej jakości kosmetyk o cudownym, delikatnym zapachu i nieprzeciętnych właściwościach pielęgnacyjnych. Jednym z największych zalet specyfiku jest to, że jego ph jest bardzo zbliżone do naturalnego ph ludzkiej skóry. Z tego powodu, możemy go stosować do pielęgnacji różnego rodzaju cery; nawet tej przetłuszczającej się, czy delikatnej. A jakie są najważniejsze właściwości hydrolatu z kwiatu lawendy? Kosmetyk przede wszystkim działa: regenerująco, kojąco i antyoksydacyjnie na skórę, a także odżywia zniszczone włosy.

Właściwości hydrolatu lawendowego

hydrolat lawendowy i jego właściwości

Hydrolat ze świeżych kwiatów lawendy to 100% naturalny kosmetyk do użytku terapeutycznego i kosmetycznego. Cały proces destylacji specyfiku prowadzony jest w specjalnie przygotowanych destylatorach, w celu uzyskania najwyższej jakości produktu i uniknięcia ewentualnego utlenienia i niepożądanej fermentacji. Woda kwiatowa z lawendy posiada szerokie zastosowanie terapeutyczne, głównie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom regeneracyjnym i antyseptycznym.

Hydrolat lawendowy – właściwości

  • Antyseptyczny
  • Przyspiesza gojenie się ran i regeneruje naskórek
  • Działa łagodząco na oparzenia
  • Pomaga na problemy z trądzikiem
  • Przy ukąszeniach owadów (dzięki swoim właściwościom antyseptycznym) pomaga dezynfekować, a dzięki właściwościom relaksującym łagodzi swędzenie
  • Hydrolat lawendowy to doskonały tonik do włosów i preparat regenerujący zniszczoną skórę głowy
  • Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia po goleniu

Woda kwiatowa, podobnie jak olejek eteryczny z lawendy, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naturalnej pielęgnacji. Ja osobiście uwielbiam zapach lawendy, zatem w moim domu nigdy nie może jej brakować 🙂 Szczególnie wieczorem przed pójściem spać lubię sobie rozpylić kojący zmysły zapach kwiatu lawendy wąskolistnej w nebulizatorze do olejków eterycznych. Polecam każdemu na lepszy sen i relaks!

Woda kwiatowa z lawendy idealna dla skóry

Hydrolat z kwiatu lawendy poleca się głównie osobom o mieszanej i przetłuszczającej się cerze. Należy pamiętać także o osobach ze skłonnościami do trądziku (głównie młodzież) – one również mogą stosować kosmetyk. Zastosowań produktu jest oczywiście dużo więcej. Można go na przykład wykorzystać do mycia twarzy, zamiast tradycyjnego toniku (skrapiając płatek kosmetyczny). W ten sposób nie tylko oczyścisz skórę, ale przede wszystkim, przywrócisz jej naturalne ph. Ponadto, hydrolat lawendowy świetnie spisze się jako dodatek do kosmetyków, maseczek, odżywek do włosów, czy płukanek. Gorąco polecam 🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry