Olejek niaouli – azjatycki środek eteryczny

Strona główna » Olejek niaouli – azjatycki środek eteryczny


Eteryczny olejek niaouli pozyskuje się w procesie destylacji parą wodną rośliny pochodzącej z Madagaskaru, o nazwie: Melaleuca quinquenervia. Jest to krzewinka o bardzo aromatycznych listkach, należąca do tej samej rodziny co drzewo herbaciane. Powstający z niej olejek eteryczny, wyróżnia się wybitnymi właściwościami leczniczymi, które doceniane są przede wszystkim przez miłośników medycyny niekonwencjonalnej.

Melaleuca quinquenervia
Melaleuca

Ten znakomity środek przeciwalergiczny charakteryzuje się słodkim i świeżym zapachem kamfory, a w dodatku, nie zawiera alergenów. Dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym i antyseptycznym, używa się go w aromaterapii do leczenia wielu chorób, np. zapalenia zatok i nieżytu nosa. Niezwykle wszechstronny olejek eteryczny z niaouli stymuluje mechanizmy obronne organizmu, przyspiesza gojenie się ran, chroni i odbudowuje skórę. Preparat jest wykorzystywany także jako środek antyseptyczny między innymi w położnictwie i ginekologii (więcej informacji).

Z wszechstronnych właściwości olejku niaouli korzysta się do użytku zewnętrznego, wewnętrznego, a także w terapeutycznych sesjach aromaterapeutycznych. Wmasowując preparat bezpośrednio w skórę, nadasz jej zdrowy wygląd i pozbędziesz się wyprysków. Z kolei, mieszając produkt z bazowym olejem kokosowym, będziesz mogła go użyć do masażu karku lub skroni przy męczących bólach głowy, migrenach lub ogólnym zmęczeniu.

Olejek niaouli – właściwości

olejek niaouli

Powszechnie stosowany w różnych kosmetykach, takich jak balsamy, kremy, mydła i pasty do zębów, olejek niaouli pomaga utrzymać czystość i zdrowy wygląd skóry. Użyty do masażu, może również pomóc rozluźnić określone obszary mięśniowe. Podobnie jak olejek z mirry, rumiankowy, jojoba, cedrowy, czy ekstrakt arganowy, wyciąg z Melaleuca znany jest ze swojego działania antybakteryjnego i dlatego, wykorzystuje się go jako półprodukt do produkcji naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych. W dodatku, preparat pomaga w utrzymaniu dobrego stanu skóry, przyspiesza gojenie się ran i jednocześnie zmniejsza wypryski. Jako jeden z niewielu ekstraktów eterycznych, olejek można spożywać, nie przekraczając jednak zalecanej dawki na opakowaniu.

Olejek niaouli – zastosowanie

Olejek niaouli to naturalny wyciąg eteryczny, pozyskiwany z rośliny występującej w południowo wschodnich rejonach Azji i na terenie Australii. Charakteryzuje się on gorzkawym aromatem kamfory z delikatną nutką eukaliptusa. Specyfik wykorzystuje się przede wszystkim do:

  • dezynfekcji i aromatyzacji powietrza – dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, olejek znakomicie sprawdza się do sterylizacji powietrza. Wystarczy dodać kilka jego kropel do kominka aromaterapeutycznego, odświeżaczy powietrza, potpourri a nawet do zwykłego odkurzacza.
  • inhalacji – w przypadku problemów z górnymi drogami oddechowymi – zapaleniem zatok, grypy, kataru, przeziębień, czy nieżytu nosa, wymieszaj 4-6 kropli olejku na 150 ml gorącej wody i wdychaj przez 10-15 minut.
  • kąpieli regenerujących – dodaj 10 -12 kropli specyfiku do wanny z ciepłą wodą, aby wzmocnić odporność. Kąpiel powinna trwać przynajmniej 20 minut.
  • kosmetyków – aplikując parę kropli olejku eterycznego niaouli, wzmocnisz działanie kremów i balsamów do codziennej pielęgnacji ciała. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, esencja z Melaleuca wesprze działanie szamponów przeciwłupieżowych i preparatów na trądzik.
  • masaży – wymieszaj 4 krople ekstraktu na każde 15 ml olejku bazowego (około 1 łyżka).
  • spożycia doustnego – produkt działa przeciwpasożytniczo. Pomaga zwalczyć niebezpieczne pasożyty występujące w jelitach (np. tasiemiec). Skonsultuj się z lekarzem zanim zdecydujesz się na spożycie preparatu, aby wykluczyć ewentualne przeciwwskazania.

Dodatkowe zastosowanie olejku eterycznego Niaouli

Dzięki wysokiej zawartości eukaliptolu, wyciąg z Melaleuca stał się doskonałym antyseptycznym olejkiem eterycznym. Bardzo często stosuje się go jako dodatek do relaksujących masażów, lub jako mieszankę do kominka aromaterapeutycznego. Z uwagi na swoje wybitne właściwości, olejek eteryczny niaouli pomaga zachować zdrowy wygląd skóry i ust. Możesz go również dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych, zwiększając tym samym ich „moc„.

Analogicznie do ekstraktu eterycznego z szałwii, również i olejek niaouli to świetny naturalny lek na biegunkę i infekcje układu pokarmowego. Można stosować go także przy stanach zapalnych dróg moczowych i pęcherza. Poza tym, skutecznie sprawdzi się przy bólach głowy (migrenach), bólach stawów, zmęczonych mięśniach, a nawet bólach zębów. Ostatnio przeprowadzone badania dowodzą, że specyfik pobudza metabolizm, równoważy funkcje organizmu i poprawia krążenie krwi. Ale to nie wszystko! Stosowany w aromaterapii, przywraca pewność siebie, zwiększa poziom koncentracji, relaksuje i jednocześnie oczyszcza umysł (źródło).

Przeciwwskazania

Eteryczny olejek z niaouli jest silnie skoncentrowany i drażniący, dlatego należy unikać bezpośredniego kontaktu preparatu z oczami. Przed zastosowaniem doustnym skonsultuj się ze specjalistą, aby wykluczyć ewentualne przeciwwskazania. Kobiety w ciąży, młode mamy i dzieci poniżej 6 roku życia nie powinny stosować olejku. W razie pytań, bądź wątpliwości, skonsultuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego, bądź pozostaw komentarz pod postem.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry